Ingatlan.com: a scrummal duplájára nőtt a fejlesztés teljesítménye

EmichSzabolcsAz, hogy egy vállalat -mint például a tisztán magyar tulajdonú Arkon Zrt., amelynek az ingatlan.com a zászlóshajója-, sikeresen működik nem jelenti azt, hogy ne lennének problémái, ne tudna még hatékonyabban dolgozni — állítja Emich Szabolcs, a társaság IT-vezetője. Az agilis módszertan, a scrum és az előbbieket bevezető Sprint Consulting kínált megoldást a gondokra.
– Milyen gondok hátráltatták a szoftverfejlesztést?
– Az ingatlan.com fejlesztése 1998 óta zajlik és az egyre komplexebb rendszeren egyre több fejlesztő dolgozott. A feladat növekedésével megnőttek a koordinálási nehézségek is. Problémákat okozott a fejlesztések átláthatatlansága és tervezhetetlensége. Ugyanilyen gond volt, hogy nem tudtuk a munkatársaink teljesítményt objektíven, vagy azt megközelítően mérni. Nagyon sokszor voltak újra visszatérő problémák a fejlesztésben, sokszor volt az az élmény, hogy a fejlesztők sokat dolgoznak, de ebből az ügyfelek semmit nem tapasztalnak, nem keletkezik érték, nincsenek befejezve folyamatok. A tulajdonosnak is erős volt az igénye arra, hogy átláthatóbb legyen a fejlesztés működése, biztos lehessen abban, hogy a tervek, az ötletek a lehető legrövidebb idő alatt az adott létszámú fejlesztővel megvalósulnak, eredménnyé válnak. Nem a létszámot akartuk csökkenteni, hanem adott idő alatt több értéket szerettünk volna létrehozni. Ezek a gondok egyfajta negatív élménnyé álltak össze, ami miatt elkezdtünk megoldást keresni: a Sprint Consultingra és az általa képviselt agilis módszertanra esett a választásunk.
– Hogyan sikerült a bevezetés?
– A scrum metódus egyik ígérete az, hogy adott idő alatt a lehető legmagasabb üzleti értéket hozza ki a fejlesztőkből, ez döntött mellette. Megpróbáltuk saját tudásunkra alapozva bevezetni a scrum módszert, de lassan haladtunk. Ez után kerestük meg dr. Bodó Árpád Zsoltot a Sprint Consultingnál. Bár a Sprint elsősorban a multicégek magyar leányainak és a külföldi tulajdonban levő cégeknek dolgozik szívesen, a megkeresésünkre pozitívan reagáltak. A bevezetést számos egyeztetés előzte meg, megvizsgáltuk hol tartunk, mik az adottságok, mennyi fejlesztőnk van, mit fejlesztünk, milyen technológiai módszereket használunk, milyen eszközöket használunk a projektek nyomon követésére, és ezután egy ajánlati fázis után a Sprint az összes scrumban résztvevőnek egy kétnapos tréninget tartott, ami a nemzetközi Scrum Master képzési anyagnak felel meg. Az oktatás után következett egy iterációs szakasz, amikor lépésről-lépésre a scrum által előírt rendszeres meetingeket és eszköz használatot, és csapatfelosztást alakítottuk ki a Sprinttel közösen. Ez a rész legalább annyira fontos volt, mint az, hogy formálisan megismerjék a résztvevők a módszertant.
– Milyen arányban nőtt a fejlesztők teljesítménye?
– Iparági szakértők szerint a scrum módszerrel akár 3-400 százalékos teljesítménynövekedést is el lehet érni. Mi ezt nem tapasztaltuk még, igaz a Sprint Consulting nem is ígért ilyen sokat. Amit ígért, azt teljesítették: a kezdeti bevezetés óta, amikortól elkezdtük a hatékonyságot mérni, legalább megduplázódott a fejlesztők teljesítménye.

(x)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Szabad szoftverre áll át Újbuda?

csü nov 29 , 2012
  Együttműködési megállapodást írt alá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és Újbuda önkormányzata hétfőn, ennek értelmében a XI. kerület több száz dolgozója szabad szoftverekkel kapcsolatos oktatásban vesz részt. Biró Marcell, a KIM közigazgatási államtitkára szerint a szabad szoftverek bevonása a nemzetközi tapasztalatok szerint jelentős költségmegtakarítást eredményez. Hoffmann Tamás, a […]