Az online sportfogadás helyzete Magyarországon

online sportfogadásMagyarország egy kisebb európai ország, tízmillió lakossal. Az ország az Európai Unió (EU) tagja, és bár földrajzilag Közép-Európában található, kulturális és gazdasági szempontból is kelet-európai országnak számít. A világjárvány előtt az ország évente mintegy 17 millió turista látogatását regisztrálta. Ez egy kelet-európai ország esetében meglehetősen magas szám, és ez minden bizonnyal a magyarországi szerencsejáték-iparra is hatással van.

A szerencsejátékokat még 1991-ben legalizálták, a szerencsejátékok szervezéséről szóló törvény alapján. Ezt megelőzően Magyarország a annak a Szovjetunió befolyási övezetében volt, amely a szerencsejátékok legtöbb formáját illegálisnak minősítette. Napjainkban a sportfogadást, a szerencsejáték más változataival együtt, a Szerencsejáték Zrt. monopolizálja.

Ha sportra szeretne fogadni, akkor bukmékert kell választania. Tudjon meg többet a megbízható Bwin bukmékerről kattintson ide.

Jelenleg a szerencsejátékok egyetlen, a magánszektor számára elérhető formája a valódi és az online kaszinók szolgáltatásai.

Történelmi fogadási áttekintés

Mint már említettük, a hidegháború idején Magyarország a Szovjetunió szigorú uralma alatt állt, a szerencsejátékok szigorúan tilosak voltak a Szovjetunióban. A szerencsejáték-tevékenységek teljes betiltása volt az oka annak, hogy hatalmas földalatti feketepiac született, amelyet számos illegális szervezet felügyelt.

Magyarország az egyik első szocialista ország volt, amelyik legalizálta a szerencsejátékokat. Bár a szerencsejátékot dekriminalizálták, a jogszabályok szerint a sportfogadás minden formáját egy állami tulajdonú vállalatnak kell lebonyolítania. A szerencsejáték szektorban monopóliumot hoztak létre, a nemzeti lottótársaság volt felelős a sportfogadás és más szerencsejáték-piacok működtetéséért.

A Szerencsejáték Zrt. az első weboldalak elindításával a sportrajongók számára az online fogadások kezdetét jelentette Magyarországon. A mai napig ez az egyetlen valóban legális sportfogadás, amely a Magyarországon élő fogadók fogadási igényeit szolgálja ki.

Még azután is, hogy Magyarország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, az offshore szolgáltatók még mindig nem fogadhattak fogadókat az országból. Mi több, a magyar kormány szigorú korlátozásokat vezetett be, és a helyi bankoktól megkövetelte, hogy blokkolják az offshore szerencsejáték-szolgáltatóktól származó tranzakciókat. Több éves hazai és nemzetközi nyomásgyakorlás után a magyar kormány végül engedélyezte, hogy a külföldi cégek szerencsejáték-szolgáltatásokat nyújtsanak a Magyarországon tartózkodó játékosoknak. Ez azonban egy borsos, 440 ezer dolláros összeggel járt, amelyet az offshore szolgáltatóknak be kell fizetniük, ha sportfogadást akarnak nyújtani a magyar fogadóknak.

Annak ellenére, hogy a külföldi cégek mostantól legálisan kínálhatnak sportfogadást a Magyarországon élő magánszemélyeknek, az ország még mindig lépéseket tesz annak érdekében, hogy blokkolja az offshore weboldalakat, vagy hatalmas adók kivetésével megakadályozza, hogy az országban működjenek. Ennek ellenére a magyarországi fogadási piac tovább növekszik, még több lehetőséget kínálva a fogadóknak.

Amit a magyarországi sportfogadásról tudni kell

Mielőtt a fogadók belevágnának a sportfogadásba, az első dolog, amit meg kell tenniük, hogy részletesebben megvizsgálják a szerencsejátékkal kapcsolatos jogszabályokat. Ha Magyarországról van szó, a szerencsejátéknak nagy múltja van az országban, és mint már említettük, 2013-ig a Szerencsejáték Zrt. volt az a szolgáltató, amelyik uralta a piacot.

A dolgok gyorsan változni kezdtek, miután Magyarország az EU tagjává vált, és a tengerentúli szolgáltatók elkezdtek lépéseket tenni annak érdekében, hogy behatoljanak az eddig kiaknázatlan piacra. Ezt megelőzően az offshore szolgáltatók próbálkozásait, hogy befogadják az országból érkező fogadókat, nagyrészt elhárították, sőt az ország jogi lépéseket is tett az egyik sportfogadási platform ellen.

A 2011-ben és 2013-ban bekövetkezett jelentős törvénymódosítások meghatározzák a jelenlegi magyarországi szerencsejáték-tájképet. Ahhoz, hogy a sportfogadási platformok a magyar piacon működhessenek, engedélyt kell kérniük a Szerencsejáték Hatóságtól. Jelenleg, bár szigorúan korlátozottan, de legálisak az online sportfogadások Magyarországon. Érdekesség, hogy az ország első engedélyezett virtuális kaszinója még 2017-ben fogadta be első felhasználóit.

Annak ellenére, hogy a valódi pénzes fogadásaik elindítása meglehetősen egyszerű a szerencsejátékok szerelmeseinek, ugyanez nem mondható el az üzemeltetőkről. Az engedélyezés feltétele, párosulva a túlzott díjakkal, sok szolgáltatót elszomorít az ötletre, hogy a piac kiszolgálása érdekében jóváhagyó pecsétet kérjenek. Ennek eredményeképpen az engedéllyel rendelkező üzemeltetők száma meglehetősen korlátozott.

Fontos megjegyezni, hogy az ország szerencsejátékkal kapcsolatos jogszabályai minden üzemeltetőre vonatkoznak, függetlenül attól, hogy hazai vagy tengerentúli sportfogadási platformokról van szó. Az ország szerencsejátékkal kapcsolatos jogszabályai szankciókat irányoznak elő azon üzemeltetők számára, akik a Szerencsejáték Hatóság jóváhagyása nélkül kínálják szolgáltatásaikat, és a maximálisan kiszabható bírság 300 ezer euró. Ha offline szerencsejátékról van szó, minden eszközt, és szerencsejátékkal kapcsolatos anyagot elkoboznak, míg az online fogadási platformok felkerülnek a feketelistára került szolgáltatók listájára.

Az ország szabályait be nem tartó szolgáltatók marketingjéért is bírságot szabnak ki, a maximális büntetés, amire számíthatnak, 30 000 euró.

Fontos dolog, amivel a szerencsejátékok kedvelőinek tisztában kell lenniük, hogy míg a sportfogadás az ország Szerencsejáték Hatóságának felügyelete alá tartozik, addig a fantáziasportokra és az eSportokra vonatkozó online és offline fogadások nem tartoznak külön szabályozás alá.

Magyarország fogadási törvények és jogszabályok

A XXXIV. törvény bevezetése még 1991-ben jelentős eseménynek számít a magyarországi szerencsejáték-ipar fejlődésében, mivel a törvényhozók a feje tetejére állították a szerencsejátékok törvényességét. A szerencsejáték-törvény leírja a szerencsejátékokat, további részleteket tartalmaz a szerencsejáték-szolgáltatások engedélyezéséről, reklámozásáról és megadóztatásáról, valamint arról az eljárásról, amelyet a szolgáltatóknak be kell tartaniuk termékeik kínálása során.

A nemzeti vagyonról szóló törvény bevezetése neheztelést váltott ki az üzemeltetők körében, mivel rendelkezései szerint szerencsejáték-szolgáltatásokat csak hazai üzemeltetők kínálhatnak, és a törvényhozók ezt a lépést a nemzeti vagyon megőrzésére irányuló törekvésükkel indokolták.

Még 2008-ban született meg a reklámtörvény, amelynek célja az volt, hogy egyértelmű szabályokat vezessen be a szerencsejáték-szolgáltatók marketingjére vonatkozóan.

A magyarországi szerencsejáték-ipar fejlődésében valóban fordulópontot jelentett a teljesen új engedélyezési rendszer bevezetése 2013-ban és 2014-ben. A tengerentúli szolgáltatók nem voltak megelégedve azzal, hogy az állami Szerencsejáték Zrt. monopolhelyzetben van, ha lottójátékokról, offline és online sportfogadásról van szó. Emellett az államnak monopóliuma volt a lóversenyfogadás tekintetében is, és ilyen tevékenységet csak a Magyar Lóversenyfogadást-szervező kínált.

A szerencsejáték-törvény rendelkezései szerint a helyhez kötött kaszinók száma 12-re korlátozódik, míg az online kaszinók csak a 12 földi kaszinó koncessziós jogosultjain keresztül érhetők el.

Mindezen korlátozások miatt számos piaci szereplő az Európai Unió Bírósága előtt, valamint a nemzeti bíróságok előtt is megtámadta a Magyarország által bevezetett engedélyezési rendszert. Az ország helyzetét az teszi rendkívülivé, hogy a szerencsejátékok minden formájával egyértelműen foglalkozik a magyar törvényhozás, de a nemzeti jogszabályok nem felelnek meg az Európai Unió jogszabályainak.

Az ország szerencsejáték-engedélyezési rendszere a magyar szerencsejáték-szabályozás és az uniós jogszabályok közötti eltérések miatt újraszabályozáson megy keresztül. A magyar bíróságok ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy az engedély nélküli online szerencsejátékok esetében nem lehet szankciókat kiszabni.

A szerencsejátékok adóztatásának mértéke is egyértelműen meghatározott, és amikor a fogadásról van szó, ez a mérték a nettó szerencsejáték-bevétel 20%-a, az érvénytelen fogadások figyelembevétele nélkül.

Magyarország fogadási korlátozások

Mint már kifejtettük, a szükséges magyar engedély nélkül folytatott szerencsejáték-tevékenységek illegálisak az ország területén, és azok a fogadási platformok, amelyekről már megállapították, hogy törvénysértőek, feketelistára kerülnek. Az internetszolgáltatók blokkolási rendszere arra szolgál, hogy felismerje ezeket a fogadási oldalakat, és megakadályozza, hogy az országból érkező felhasználókat fogadjanak.

Az ország úgy döntött, hogy szigorúbb ellenőrzést vezet be az engedély nélküli sportfogadási platformok tekintetében, és hangot adott azon szándékának, hogy blokkolási rendszert vezet be a kifizetések tekintetében. A rendszer minden olyan sportfogadási platformot érint, amely az ország szerencsejáték-felügyeleti hatóságának jóváhagyása nélkül működik, és az ilyen szolgáltatókkal kötött banki átutalásokhoz, kártyás fizetésekhez, valamint fizetési szerződésekhez kapcsolódik.

Míg a banki átutalásokat a létrehozott feketelista alapján, a kártyás fizetéseket az országkód, valamint az MCC-kód alapján fogják korlátozni. A fizetésblokkolást azonban  még nem kezdték meg.


A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak.

Hova fordulhat segítségért?
Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez. Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnnyal együtt Segélytelefon szolgáltatást működtet. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon. A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a [email protected] e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is. A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Klassz: kiváló, kattogós billentyű játékosoknak

ked aug 9 , 2022
ShareTweetPinShareKipróbálásra kölcsön kaptuk az AGON by AOC GK500 billentyűzetet a gyártótól. A GK500 mechanikus 104 gombos billentyűzete első látásra megnyerte a tetszésünket: semmi sallang, teljes billentyűzetként is csak a lehető legkisebb helyet foglalja el az asztalon. Sarkai lekerekítettek, elegáns alumínium csík fut körbe a billentyűzeten. A gyártó logója az iránygombok […]
AOC GK400 billentyű

És még ez is...