Otthon vagy a rendelőben történjen a fogfehérítés?

jildent.frGyakori dilemma, hogy a fogfehérítés hol történjen: fogorvosi rendelőben vagy otthoni körülmények között, előzetes fogorvosi segítséggel és felügyelet mellett. Bármelyiket is választod, a kezelés fájdalommentes és biztonságos, az eredmény pedig garantált.

Fogfehérítés: miért alkalmazzuk ezt az eljárást?

A válasz egyszerű: mert mindenki ragyogóan fehér, szépen csillogó fogsort szeretne, csak nem mindenkinek adatik ez meg. Még akkor sem, ha valakinek egyébként egészséges a fogazata, rendszeresen ápolja is azt, bizony előfordul, hogy nem elég fehérek a fogai. Ez bizonyos örökletes tényezők miatt alakul így. 

A fogak színét ugyanis a fogzománcban és az alatta lévő foganyagban található összetevők határozzák meg. Az, hogy valakinek az eredeti fogszíne mennyire világos, fehér, bizony genetikai tényezőktől függ. A Jildent Clinique szakorvosai szerint emellett még számos tényező szerepet játszhat a fogelszíneződés hátterében.

Mi okozhat még fogelszíneződést?

A fogelszíneződés hátterében természetesen még számos ok állhat:

  • Nem távolítod el megfelelő alapossággal a fogakra rakódó lepedéket
  • Nem vagy csak hevenyészetten gondoskodsz a szájhigiénéről – a lepedékből egy idő után bizony fogkő képződik 
  • A fogkő baktériumok melegágya, így elősegíti betegségek kialakulását is 
  • Túl sok, erősen színező hatással bíró élelmiszert fogyasztasz (tea, feketekávé, cékla)
  • Dohányzol – egyértelműen károsan hat a fogakra (és az egészségedre) 

Az orvosi fogfehérítés

A fogorvosi rendelőben végzett fogfehérítés lényegesen gyorsabb eredményt hoz, ritkán azonban előfordulhat rövid ideig tartó fogérzékenység vagy enyhébb fájdalom. A fogfehérítés menete:

  • A fogsorodat alkalmassá teszik a beavatkozásra. Eltávolítják a fogköveket, ellátják a szuvas fogakat és a töméseket. 
  • Ínyvédő anyagot visznek fel az alsó és a felső fogínyre, ez akadályozza meg, hogy az érzékeny lágyszövetekkel a fogfehérítő anyag érintkezzen.
  • Ezután kerül a fogakra az a speciális fogfehérítő anyag, ami UV-fény hatására kémiai reakcióba lép a fogakat elszínező anyagokkal. 
  • A végeredmény egy nagyon szép fehér fogsor lesz.
  • A kezelés végén eltávolítják a fehérítőanyagot és az ínyvédő anyagot is.

Az orvosi fogfehérítés 1-2 óra alatt lezajlik (az otthoni fogfehérítés 9-10 napig tart). 

Mit érdemes tudni az otthoni fogfehérítésről?

Sokféle tipp kering az interneten ezzel kapcsolatban, ezek egy része kifejezetten káros is lehet a fogzománcra. Emiatt célszerű az otthoni fogfehérítést is a fogorvosod iránymutatásával elvégezned. Először a fogakról lenyomatot vesznek, ez alapján elkészítik az otthon használható éjszakai fogfehérítő sínt. Ebbe a sínbe kell majd tenni a fogfehérítő anyagot, majd a fogakra ráhelyezni azt. 

Az otthoni fogfehérítés előnye, hogy elkerülhető a fogak érzékenysége, kontrollálható a fogfehérítés mértéke. Hátránya, hogy több időt vesz igénybe a kívánt eredmény elérése és van, akit zavar alvás közben a sín jelenléte.

Fogfehérítést tervezel? Akkor már csak azt kell eldöntened, hogy melyik módszert szeretnéd.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Világok harca: így védekezhetsz kiberháborús időkben

csü jún 9 , 2022
 A kiberháború év elejétől életünk részéve vált, még ha nem is érezzük feltétlenül a saját bőrünkön. Mert közvetlenül nem érezzük. És jó lenne, ha ez így is maradna. Ezért a felhasználók és a cégek is sokat tehetnek! A biztributor ötrészes, ingyenes webinar sorozata sok mindenre választ ad. A februárban […]
hacker

És még ez is...