M&A-ügyletek: Meredek emelkedés globálisan

Financial Times - tőzsde árfolyamHosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugróan nagy értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.

A Londoni Értéktőzsde (LSE) és a Financial Times (FT) londoni üzleti napilap pénteken ismertetett közös elemzése szerint 2024 első három hónapjában tizenegy, egyenként legalább tízmilliárd dollár értékű M&A-tranzakcióról jött létre megállapodás, mindenekelőtt az amerikai energiaipari, technológiai és a pénzügyi szektorban. Ezeknek az ügyleteknek az összértéke 215 milliárd dollár. A tavalyi utolsó negyedévben öt ilyen megatranzackiót jelentettek be a globális M&A-piacon százmilliárd dollár értékben. Az LSE/FT-kimutatás szerint az idei első negyedévben megkötött összes M&A-ügylet értéke harminc százalékkal 690 milliárd dollárra emelkedett.

Az új egyesülési és felvásárlási tranzakciók zömét az amerikai piacon jelentették be, de az M&A-aktivitás különösen meredek ütemben élénkült Európában: az idei első negyedévben született európai M&A-ügyletek értéke éves összevetésben hatvan százalékkal nőtt és elérte a 127 milliárd dollárt. A globális M&A-ügyletek szervezőinek mezőnyében a JP Morgan állt az első helyen az idei első negyedévben. A felső hármas mezőnyben szerepelt a Goldman Sachs és Morgan Stanley is. Az M&A-ügyletek meglódulása által jelzett üzleti derűlátást alátámasztják a nagy londoni elemzőházak friss felmérései is.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics legújabb befektetői vizsgálatában kimutatta, hogy a globális üzleti szektor vállalatainak 44 százaléka ítéli meg az eddigieknél derűlátóbban a következő két év világgazdasági kilátásait, és csak 24 százalékuk lett a korábbinál borúlátóbb. A geopolitikai fejleményekkel kapcsolatos aggályok általános enyhülésének megfelelően az Oxford Economics előző felmérésében kimutatott 49 százalékról 32 százalékra csökkent azon vállalatok aránya, amelyek szerint a világgazdasági növekedés kilátásait lefelé ható kockázatok terhelik, a válaszadók fele úgy látja, hogy a kockázatok megoszlása egyensúlyban van.

A kockázatokat kiegyensúlyozottnak tartó üzleti vállalakozások aránya most a legmagasabb azóta, hogy 2017-ben az erre vonatkozó kérdés először bekerült a felmérésbe. Az Oxford Economics 103 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Veszélyesek lehetnek a ChatGPT pluginok

ked ápr 2 , 2024
ShareTweetPinShareKiberbiztonsági kutatók megállapították, hogy az OpenAI ChatGPT-hez elérhető harmadik féltől származó bővítmények új támadási felületet jelenthetnek a kiberbűnözők számára, melyek akár érzékeny adatok eltulajdonításában is szerepet játszhatnak. A Salt Labs által közzétett új kutatás szerint a ChatGPT-ben és a környezetében talált biztonsági hibák lehetővé tehetik a támadók számára, hogy a […]
ChatGPT

És még ez is...