A 4iG megháromszorozta a nyereségét

4iGA 4iG Nyrt. 2023. első félévében jelentősen növelte árbevételét és javította eredményességét. Ehhez nagymértékben hozzájárultak a vállalat akvizíciói, valamint a társaság átalakulása, regionális infokommunikációs cégcsoporttá válása.

A Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. idei első negyedévben lezárt stratégiai akvizíciója lehetővé tette, hogy a 4iG a hazai és a régiós távközlési szektorban is elérje azt a szükséges üzemméretet, amelynek köszönhetően a vállalatcsoport az informatikától a távközlésig konvergens szolgáltatóként működve, a legnagyobb mértékben használhatja ki a stratégiai ágazatai közötti szinergiákat. A cégcsoport Magyarország második legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója és piacvezető it-rendszerintegrátor vállalata. E mellett a 4iG montenegrói és albán távközlési leányvállalatai is meghatározó, vezető társaságok saját nemzeti piacaikon. A cégcsoporton belül a távközlési leányvállalatok eredménye és a rendszeres bevételek súlyának növekedése, valamint a csoporton belüli működési szinergiák és a szigorú költséggazdálkodás jelentősen éreztették hatásukat. A 4iG Csoport megfelelő növekedési pályán halad. Ezta vállalatcsoport tevékenységét követő elemző cégek és független hitelminősítő társaságok időszaki felülvizsgálatai is megerősítenek.

A kedvező devizaárfolyamok is segítettek

A 4iG Nyrt. Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált nettó értékesítésének árbevétele 266,2 milliárd forintot tett ki 2023. I. félévében, ami 118,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – tette közzé a tőkepiaci társaság 2023. I. féléves jelentésében. Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 95,3 milliárd forintra nőtt (190 százalékkal). A kedvező EBITDA számok mellett az adózott eredmény 7,8 milliárd forintra emelkedett a tavalyi módosított 2,75 milliárd forintos veszteséget követően. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) a 2022. I. féléves -10,8 forintról 26 forintra nőtt az idei január-júniusi időszakra. A társaság kiemelkedő mértékű pénzeszközállománnyal (47 milliárd forint) és működési cash-flow-val (74,4 milliárd forint) zárta 2023. I. félévét. A csoport nettó árbevételének 87 százaléka már a telekommunikációs, míg 13 százaléka informatikai szolgáltatásokból származott.

A csoport működésére pozitívan hatottak a tárgyidőszaki kedvező devizaárfolyamok. A Vodafone tulajdonosváltást követő javuló öthavi eredménye és jövedelemtermelő képessége, továbbá a csoportosan értékesített tárgyi eszközökön, immateriális javakon, bérleti jogokon és a hozzájuk kapcsolódó kötelezettségeken realizált haszon. A tárgyidőszakban a csoport eredményét kedvezőtlen irányba befolyásolták a korábbi felvásárlásokhoz kapcsolódóan elszámolt értékcsökkenési leírási- és kamatráfordítások, továbbá a mintegy 5,1 milliárd forint összegű, telekommunikációs szektort érintő extraprofit adó is.

51 milliárd forint negatív adózott eredmény

A 4iG Nyrt. a Vodafone-nal kapcsolatban annak 2023. január 31-i felvásárlását követő  IFRS szerinti öthavi (február-június) eredményét jelenítette meg jelen féléves beszámolóban. A leányvállalat 42,5 milliárd forinttal járult hozzá a cégcsoport IFRS szerinti konszolidált EBITDA-jához, és az új tulajdonos irányítása alatt – az előző év hasonló öthavi időszakához viszonyítva, szintén IFRS alapon – 17,1 milliárd forinttal növekedett adózás előtti eredménye. Ugyanakkor a Vodafone szintén 2023. augusztus 31-én közzétett, a 2022. április 1. – 2023. március 31. közötti időszakra vonatkozó, magyar számviteli törvény szerinti egyedi beszámolójában 51 milliárd forint negatív adózott eredményt mutatott ki. Az 51 milliárd forint negatív eredményt három nagy egyedi tétel befolyásolta, amelyek a korábbi tulajdonos, a brit Vodafone Group tevékenységéből, illetve a 4iG akvizícióját megelőző külső gazdasági hatásokból származtak:

  • A Vodafone Magyarország 38,6 milliárd forintot írt jóvá angol tulajdonosának az anyavállalat által biztosított hitel után kamatként, amelyet az akvizíciót megelőzően a társaság kifizetett a Vodafone Globalnak.
  • A telekommunikációs extraprofit-adó további 10,3 milliárd forintos egyszeri negatív hatást gyakorolt a leányvállalat eredményre.
  • A tavalyi magas energiaárakból, és egyéb tételekből származó negatív eredmény pedig 3,8 milliárd forint volt.

A Vodafone adózás előtti magyar számviteli törvény szerinti eredménye a fenti egyszeri tételek nélkül 1,7 milliárd forint lett volna a teljes tavalyi pénzügyi évben.

A társaság jelenleg a további növekedést támogató stratégia előkészítésén dolgozik, amely a cégcsoport működésének integrálását, illetve a meglévő távközlési infrastruktúra optimalizálását helyezi a középpontba. A növekedés ösztönzése érdekében a 4iG 2023. I. félévében megkezdte a hazai és nemzetközi működésének, valamint a cégcsoport tulajdonában lévő vezetékes, magyarországi és nyugat-balkáni passzív mobil-infrastruktúra potenciális összevonásának, kiszervezésének felülvizsgálatát is.

Érdemes megnézni, hogy az előző veszteséges években hogyan nőtt a 4iG vezetésének jövedelme. 


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Magyarország radiátorral járul hozzá az Ariel program sikeréhez

szo szept 2 , 2023
ShareTweetPinShare Fontos mérföldkőhöz érkezett az Európai Űrügynökség (ESA) küldetése. A távoli exobolygók légkörének kémiai vizsgálatára tervezett Ariel sikeresen teljesítette az előzetes tervezési felülvizsgálatot. Ez döntő előrelépés az Ariel számára, mivel bizonyítja, hogy a küldetés műszercsomagja, az úgynevezett payload megfelel az összes szükséges műszaki és tudományos előírásnak. Az Ariel payloadot fejlesztő […]
Ariel műhold

És még ez is...