Félmilliárd eurós akkumulátor-alap indul

euroAz európai akkumulátor-alapanyag ellátási lánc kialakítását célzó alap létrehozásáról döntött az EIT InnoEnergy és az európai magántőke- és kockázati tőkebefektető vállalat, a francia Demeter Investment Managers. A forrás induló keretösszege 500 millió euró lesz.

Az EIT InnoEnergy HUB a közleményében azt írja: az alap létrehozását az akkumulátorok iránti ugrásszerűen növekvő európai kereslet indokolja, mivel jelentős hiányosságok mutatkoznak az EU akkumulátor-alapanyag ellátási láncának kitermelési oldalán (bányászat, feldolgozás). Kiemelték: a kritikus nyersanyagokról szóló uniós törvény (CRMA) követelményeivel összhangban – amelyek elsődleges célja a külföldi beszállítóktól való túlzott uniós függőség csökkentése – az alap a hazai kapacitások növelését támogatja. Ebben olyan stratégiai fontosságú akkumulátor-alapanyagokra fókuszál, mint a lítium, a nikkel, a kobalt, a mangán és a grafit.

A Demeter alapkezelőként és vegyesvállalati partnerként, a zöld technológiák és az infrastruktúra területén szerzett tapasztalataira támaszkodva vesz részt a projektben. Az EBA Alapból származó befektetések legalább hetven százalékát olyan projektekre fordítják majd, amelyek növelik az EU bányászatból, feldolgozásból, finomításból és újrahasznosításból származó hazai termelését. A fennmaradó harminc százalékot az EU nyersanyag-partnerségi országaiból, például Kanadából, Namíbiából és Argentínából származó nyersanyagellátás növelésére különítik el. Az EBA Alap abban kívánja támogatni a projekteket, hogy megfeleljenek a legszigorúbb környezetvédelmi szabványoknak.

Az EIT InnoEnergy az energetikai átmenet megvalósításán dolgozik és a fenntartható energetikai fejlesztések vezető innovációs központja. A zöld megállapodás felgyorsításához, Európa szén-dioxid-mentesítési és újraiparosítási céljainak megvalósításához szükséges technológiát, üzleti modellinnovációt és készségeket kínál, miközben az energiabiztonságot is javítja.

A Demeter Investment Managers az energetikai és ökológiai átállás területén a kockázati tőke, a magántőke és az infrastrukturális befektetések egyik európai szakértője. Alapjai egy és ötvenmillió euró közötti összegeket fektetnek be, hogy támogassák az ágazatban működő vállalatokat fejlődésük valamennyi szakaszában, ugyanúgy segítik az innovatív startupokat, mint a kis- és középvállalkozásokat vagy az infrastrukturális projekteket.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

"Pályacsúccsal" zárta az elmúlt évet a MÁVDIREKT

hét jan 22 , 2024
ShareTweetPinShareTöbb mint 750 ezer hívást bonyolított 2023-ban a MÁV-Start telefonos ügyfélszolgálata a Mávdirekt, soha ennyi hívást nem kezeltek a szervezet tízéves fennállása alatt. A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságának közleménye emlékeztet arra, hogy tavaly elindították a mesterséges intelligencia által működtett robotasszisztenst, az Elvirát, amely 333 ezer alkalommal segítette az utasokat. Idén […]
MÁV-Start - Mávdirekt

És még ez is...