Internetfüggőség nincs, mégis egyre terjed

Az ELTE Pszichológiai Intézetének kutatása szerint majdnem minden huszadik felnőttnél fennáll a kockázata az internetfüggőség kialakulásának — írja az infostart.hu.

Király Orsolya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pszichológiai Intézetének egyetemi adjunktusa elmondta, hogy vizsgálataik szerint a felnőtteknél az internetfüggőség 4,5 százalékos, a közösségi média problémás használata 3,9 százalékos volt, míg az online videojátékok problémás használata pedig egy százalékot tett ki. “A 4,5 százalék arányú internetfüggőség tényleg sok, de azt gondolom, hogy a ténylegesen veszélyeztetettek aránya és száma sokkal kisebb, mint ahogy azt a média sugallja” — mondta az adjunktus, de nem fejtette ki, hogy mivel támasztja alá a médiát ostorozó állítását. (Amit örömmel közzétennénk. Mármint az alátámasztást… A -szerk- megj.)

Király az internetfüggőségrő azt mondta: az internet- és közösségimédia-függőség hivatalosan nem létezik. Ezeknél a tevékenységeknél nem az számít, hogy az illető mennyi időt tölt el, a kérdés az, hogy milyen szintű életminőség-romlást idéznek elő. Ha valaki úgy használja ezeket, hogy az alkoholizmushoz hasonlóan tönkreteszi az életét, elveszíti a kontrollt, nem veszi észre mennyi időt emészt fel a szenvedély, elhanyagol minden más tevékenységet az életében (házimunka, családtagok, barátok, vagy akár mosdás, evés, alvás) és folytatja annak ellenére, hogy ő maga is érzi, mindez negatív hatással van az életére, akkor beszélünk függőségről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.