Hol található egy autó VIN száma?

autó VIN-számHasznált vagy új autó? Amikor valaki úgy dönt, hogy szeretné lecserélni a már megunt vagy elhasznált gépjárművét, akkor alapjában véve két lehetőség közül lehet választani.

Vagy egy teljesen új autót vásárolunk, ami drágább, viszont teljes mértékben nyomon követhető és megbízható forrásból vesszük vagy pedig ha szeretnénk olcsóbban megúszni, akkor pedig használtat vásárolunk. Ennek nyilván az a hátránya, hogy nagyon alaposan át kell nézni, illetve utána kell nézni annak, hogy milyen információkat találunk az előéletéről.

Ez azért fontos, mert a jármű története és előélete rengeteg hasznos adatot tartalmaz. Nem is beszélve arról, hogy mennyi időt és energiát tudunk megspórolni azzal, ha nem kerül sor a személyes megtekintésre, mert már előre kiderül olyan hiba vagy turpisság, amire kapásból azt mondjuk, hogy ezt az autót biztosan nem választjuk.

Ebben tud segíteni az Automoli oldala, ahol mindenki megtalálja a gépjármű vásárlásához szükséges információkat. Mit kell ehhez tenni? A keresés pofon egyszerű, csupán fel kell menni a honlapra, ahol a keresőben a VIN szám alapján tudunk keresni az adatbázisban.

Mi is az a VIN szám?

A VIN valójában egy angol eredetű mozaikszót takar, amely magyarul leginkább a gépjármű azonosítót jelenti, de egyszerűen úgy is szokták hívni, hogy alvázszám és talán Magyarországon így mindenki sokkal jobban ismeri.

Minden egyes gépjármű rendelkezik vele, illetve ha nem rendelkezik vele, akkor már nagy a baj. Számokat és betűket egyaránt tartalmaz. Az első három karakter a gyártó nemzetközi azonosító jele, majd az ezt követő hat karakter magát a modellt takarja. Az utolsó 8 karakter a gépjármű egyedi azonosítóját jelenti, ami a gyártási évet és a gyártó üzemet is megmutatja.

A VIN szám leggyakrabban az adattábláról olvasható le. Azonban ezt a számot legalább két, de néha akár több helyen is elhelyezik a járműben. Amikor a személyes átvizsgálásra kerül a sor, akkor mindenképpen ellenőrizzük az összes számot. Ha valami nem stimmel, akkor az gyanúra adhat okot.

A VIN ellenőrzése során nekünk csak be kell írni ezt a számot a keresőbe és pár percen belül minden olyan technikai adatot megkapunk, amire csak szükségünk lehet.

Milyen információk ezek?

Először a gépjármű alapadatait láthatjuk. Itt alapvetően a pontos gyártót, a típust és azt is, hogy melyik verzióról beszélünk. Ezen kívül még tudjuk ellenőrzni az ajtók számát, a hengerűrtartalmat, a motorteljesítményt vagy akár az üzemanyag típusát is. Persze, fontos lehet még a környezetvédelmi besorolás, a szén-dioxid kibocsátás vagy az is, hogy mekkora az üzemanyag fogyasztása.

Mit láthatunk még?

A következő adatlapon kapunk meg olyan adatokat, mint a forgalomba helyezés dátuma, ami külföldi autó esetén különösen fontos, hiszen egy rendszámtábla alapú lekérdezés nem biztos, hogy minden információt tartalmaz. Emellett az adminisztratív állapot mutatja meg számunkra, hogy körözés alatt áll-e a jármű vagy esetleg a rendőrség keresi-e. Ha itt a „normál“ szót látjuk, akkor nincs semmi gond, minden rendben van. A gépjármű állapota jelzi, hogy esetleg hiányosak-e a gyári tartozékok vagyis hiányzik-e valami a gépjárművön. Sőt, ez akár arra is utalhat, hogy kivonták a forgalomból.

Mi van az utolsó oldalon?

A riport utolsó oldalán tekinthetjük meg a műszaki adatokat. Azt mindenképpen tudni kell, hogy itt a gyártó által megadott, eredeti gyári adatokat tüntetik fel. Különböző oszlopokban találunk meg olyan fontos információkat, mint a gépjármű típusa, színe vagy változata. Emellett a motorról, a hengerűrtartalomról, a teljesítményről vagy akár a maximális sebességről is olvashatunk. Az utolsó oszlopokban tudjuk ellenőrizni például a legnagyobb össztömeget, a hajtott tengelyek számát vagy akár a legnagyobb tengelyterhelést.

Miért is fontosak ezek az adatok? Mert, ha minden stimmel akkor a következő lépés a személyes megtekintés. Ehhez viszont mindenképpen érdemes magunkkal vinni kinyomtatva ezt az adatlapot és mindent nagyon alaposan átnézni, legfőképpen az alvázszámot, az összes elérhető helyen.

Ha figyelmesek vagyunk és mindenre odafigyelünk, akkor nem érhet minket meglepetés!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ösztönzi a készülékcsere-programot a Vodafone

csü febr 17 , 2022
További támogatással ösztönzi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) á készülékcsere-programját a Vodafone: a szolgáltató a programban vásárolt készülékhez, illetve új előfizetéshez is ad kedvezményt. A Vodafone február 14-től június 30-ig további, akár bruttó húszezer forintos extra kedvezményt biztosít azoknak az egyéni ügyfeleknek, akik az NMHH mobilkészülékcsere-támogatási programja keretében […]
Vodafone eSIM

És még ez is...