Mivel foglalkozik a meddőségi immunológia?

belvarosiorvosicentrum.huAmennyiben az immunrendszer rendellenesen működik, akkor az akár ismétlődő vetélést vagy női meddőséget is eredményezhet. Ebben az esetben állhat a háttérben alloimmun vagy autoimmun betegség. Cikkünkben a meddőség immunológiai hátterével foglalkozunk részletesen.

Napjainkban a párok közel 20 százaléka küzd termékenységi problémákkal

Mivel foglalkozik a meddőségi immunológia? A meddőségi immunológia foglalkozik a női meddőség immunológiai hátterével, valamint a kivizsgálással és a kezeléssel. Termékenységi panaszok esetén érdemes részt venni a Belvárosi Orvosi Centrum meddőségi kezelésein.

Meddőség vagy ismétlődő vetélés esetén sor kerül laborvizsgálatra, ultrahangra, invazív vizsgálatra, rákszűrésre, kenetvételre és a véralvadási faktorok ellenőrzésére. Továbbá a pszichológiai és genetikai vizsgálat mellett immunológiai vizsgálatokra is számíthatunk..

Meddőségről akkor beszélünk, ha rendszeres nemi élet mellett, védekezés nélkül egy éven belül nem alakul ki várandósság. Továbbá abban az esetben is meddőségről beszélünk, ha létrejön a terhesség, de vetéléssel végződik, bár itt több speciális eset is létezik. Általánosságban elmondható, hogy napjainkban a párok közel 20 százaléka küzd termékenységi problémákkal.

Alloimmun vagy autoimmun vetélés

Alloimmun vetélésről akkor beszélünk, ha a vetélést vagy a sikertelen megtermékenyítést az okozza, hogy az apa sejtjeire hevesen reagál az anya immunrendszere.

Mindemellett az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, a lupus is nehezíti a teherbeesést. Továbbá meddőséget eredményezhet az időben fel nem ismert autoimmun pajzsmirigy gyulladás vagy a lisztérzékenység. Utóbbiakat nevezzük autoimmun vetélések.

Meddőség esetén feltétlenül sort kell keríteni kivizsgálásra

Pajzsmirigybetegség, lisztérzékenység vagy az ismert autoimmun betegségek esetén feltétlenül immunológus segítségét kell kérni. Továbbá akkor is, ha a kiválasztott meddőségi klinikán immunológiai vizsgálat elvégzésére nincs lehetőség. Mindemellett immunológiai konzultációt érdemes kérni tartósan fennálló gyulladás és trombózishajlam esetén is.

Természetesen az első immunológiai konzultációra a korábbi vizsgálatok leleteit feltétlenül el kell vinni. Miután ezeket áttekinti a szakorvos, sor kerül egy személyes beszélgetésre. Továbbá laborvizsgálatra is szükség van, amely fényt derít az autoimmun betegségre, amely tünetmentessé tehető gyógyszeres kezeléssel. Ha a páciensnek már van korábban diagnosztizált autoimmun betegsége, akkor a tervezett teherbeesés előtt szükség lehet a kezelés módosítására. Továbbá a vizsgálatok során kideríthetők az alloimmun vetélések okai is. Meddőség esetén feltétlenül sort kell keríteni alapos kivizsgálásra annak érdekében, hogy a későbbiekben sikeres legyen a gyermekvállalás. A meddőség megszüntetésére lehetőséget teremt a megfelelő diagnózis és a kezelési terv felállítása, gondoskodjunk hát róla kellő időben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Költöztetés teljes körű szolgáltatásként? Lehetséges!

csü jan 12 , 2023
ShareTweetPinShareEgy költöztetés mindig akkor esedékes, amikor hatalmas változáson megyünk át, amikor nagyot változik körülöttünk a világ. Más helyre fogunk onnantól kezdve hazamenni, sőt lehet más városba, akár más országba is. Épp ezért nem mindegy, hogy ez a folyamat mennyire gördülékenyen megy végbe. Ilyenkor próbálunk arra törekedni,hogy a lehető legegyszerűbben, számunkra […]
koltoztetes.hu

És még ez is...