Baktériumok a kézen? Így védekezhetsz ellenük!

A koronavírus-járvány óta mindenki odafigyel arra, hogy naponta többször, hosszabb ideig mosson kezet. Azonban még ez sem elég ahhoz, hogy a kezünkre tapadó mindenféle baktériumtól, gombától, vírustól megszabaduljunk. Mutatjuk, mit kell tenni!

Baktériumok a kezünkön

Természetes dolog, hogy a bőrünkre naponta többféle baktérium is tapad, a baj csak akkor kezdődik, ha van köztük fertőző bélbaktérium is, melyet óhatatlanul is bejuttathatunk a szervezetbe. Elég hozzá egy szemdörzsölés vagy az, hogy kézmosás nélkül üljünk le enni.

Néhány évvel ezelőtt egy amerikai kutatócsoport kimutatta, hogy a tenyéren közel 150 fajta baktérium él, a nőkén még ennél is több. Ők ugyanis gyakrabban használnak kozmetikumokat, így bőrük pH-ja is más. A bőrvastagságtól és a hormontermelődéstől is függ, mennyi mikroba telepedik meg a kezünkön.

De nem is a baktériumoktól, hanem a vírusoktól kell leginkább tartani. Veszélyes, ha kezünkre rota-, adeno- vagy norovírusok kerülnek, mert ezek a szervezetbe jutva akut hasmenést okozhatnak. Védekezni ellenük gyakori kézmosással lehet, legalábbis így sokkal kevesebb az esélye annak, hogy megfertőződünk.

A kézmosás és kézszárítás

Nem mindegy azonban az sem, hogyan mosunk kezet! Nem elég, ha csak néhány másodpercre víz alá dugjuk a kézfejünket: bizony alaposabb munkára lesz szükség. A kézfejet, a tenyeret, az ujjakat végig, és még a csuklót is jól át kell dörzsölnünk szappanos vízzel, ha meg akarunk szabadulni a mikrobáktól. A folyamat legalább 20 másodpercig tartson a WHO tanácsa szerint.

A kézszárítás módja is fontos: ez történhet törölközővel, papírtörlővel vagy elektromos kézszárító használatával. Egy felmérés szerint az emberek legjobban a papírtörlős megoldást kedvelik, s valóban ez a leghatékonyabb módszer arra, hogy a baktériumok lekerüljenek a kezünkről. A munkahelyeken, szállodákban, éttermekben szinte csak ezzel találkozunk a mosdókban.

Azonban saját lakásunkba is beszerezhetünk egyet, az otthonok szakértője, a Homelux webáruház a fürdőszoba kiegészítők között kínál papírtörlő adagolókat is, de kézszárítók is kaphatók náluk. A textiltörölközőkkel szemben ezek használata egészségügyi szempontból biztonságosabb.

Milyen tárgyakat töröljünk át gyakran?

Sokakban felmerülhet az a kérdés: hogyan kerül ennyiféle baktérium a kezünkre? Pedig elég csak végiggondolni egy napunkat, mi mindent fogunk meg, máris láthatjuk, hogy hány helyről érkezhetnek ránk a kórokozók: kilincsek, fogantyúk, de a mindennapi használati tárgyaink is tele vannak baktériumokkal.

Érdemes tehát minél többször áttörölni ezeket a dolgokat fertőtlenítő kendővel. Elsőként a mobiltelefont említjük, nem is kell magyarázni, miért. De ott van még a billentyűzet, az egér vagy a távirányító is: ezeket is gyakran fogdossuk.

Takarításkor a villanykapcsolókat, kilincseket, a WC-lehúzót is alaposan töröljük át, ezeken is megtelepedhetnek a baktériumok. Védjük egészségünket ily módon is!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Milyen típusú zuhanykabint érdemes választani?

pén ápr 1 , 2022
ShareTweetPinShareAmikor fürdőszobát újítunk fel, azonnal eszünkbe jut, hogy vajon milyen csempét vagy járólapot érdemes választani. A következő kérdés a zuhanykabin és a kád, hiszen sokszor fogalmunk sincs, hogy melyik a praktikusabb választás. Általában azonban a rendelkezésre álló hely segít eldönteni nekünk, hogy mit kell megvásárolni. Lássuk, hogy zuhanykabin beszerelése esetén […]
mozaikkeramia.hu

És még ez is...