A Magyar Telekomnak meg sem kottyannak a különadók

Rékasi Tibor Magyar TelekomA Magyar Telekom Nyrt. adózott nyeresége 24,7 milliárd forint volt, éves bázison 33,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, konszolidált árbevétele 13,3 százalékkal 216,2 milliárd forintra nőtt.

A társaság közleménye szerint elemzők 23,2 százalékos profit- és 12,4 százalékos bevételnövekedést vártak. Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: már 2023 szeptemberben közzétették, hogy felfelé módosították az idei évre vonatkozó célkitűzéseiket. Arra számítanak, hogy éves szinten a bevételek 10-15 százalékkal fognak emelkedni a magyarországi távközlési piacon tapasztalható, a korábban vártnál kedvezőbb folyamatoknak köszönhetően.

A fenntartható növekedést célzó stratégiájuk sikeres teljesítésével a harmadik negyedév során is ellenállónak bizonyult a működésük a kihívásokkal teli makrogazdasági környezetben. Hálózataik fejlesztése iránti elkötelezettségük lehetővé tette, hogy továbbra is kiemelkedő ügyfélélményt biztosítsanak, és a folyamatosan növekvő vezetékes- és mobiladat iránti igényt is ki tudják szolgálni. Mindemellett Közös Nyilatkozatot írtak alá a magyar kormánnyal, amelyben megerősítették a hosszú távú együttműködést Magyarország digitális átalakítása érdekében — jelentette ki Rékasi.

Erőteljes a kereslet

A első kilenc hónapban a teljes bevétel 13,3 százalékkal 620,1 milliárd forintra nőtt, a nyereség 21,3 százalékkal 60,1 milliárd forintra emelkedett. A jelentés szerint a negyedéves bevételnövekedést elsősorban a mobil adatátviteli és a vezetékes szélessávú szolgáltatások iránti erőteljes kereslet okozta, valamint a 2023. március 1-jétől a magyarországi előfizetési díjakra bevezetett inflációkövető díjkorrekció.

A mobil bevételek 13 százalékkal, 126 milliárd forintra nőttek a harmadik negyedévben, ami a mobil adatforgalom folyamatos növekedésének és a hangalapú kiskereskedelmi bevételek növekedésének köszönhető. Az első kilenc hónapban 13 százalékkal 360 milliárd forintra nőttek a mobil bevételek. A vezetékes bevételek éves összevetésben 17 százalékkal 69,5 milliárd forintra nőttek 2023 harmadik negyedévében. Ez a javulás elsősorban a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatásokból származó bevételek növekedésének köszönhető, amely most magasabb készülékértékesítési bevételekkel párosult. Az első kilenc havi vezetékes bevételek 14,3 százalékkal nőttek 199,6 milliárd forintra.

A rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevétel 3,8 százalékkal, 20,7 milliárd forintra nőtt 2023 harmadik negyedévében, a magyarországi nagy értékű projektekből származó bevételek növekedése következtében. Az első kilenc hónapban 12,1 százalékkal 60,8 milliárd forintra nőtt az RI/IT bevétel. Az adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti nyereség (EBITDA) 23,4 százalékkal 80,4 milliárd forintra nőtt a harmadik negyedévben, mivel a magasabb közvetett költségeket ellensúlyozta a bruttó fedezet javulása. Az EBITDA 2023 első kilenc hónapjában éves összevetésben 15,7 százalékkal 214,4 milliárd forintra nőtt.

Idén a bevételek 10-15 százalék közötti növekedésére számít a Magyar Telekom. A módosított nettó eredményt felfelé módosították, már kétszámjegyű növekedést várnak a mérsékelt emelkedés helyett. A szabad cash-flow megközelítőleg hatvan milliárd forintot ér el a vállalat célkitűzései szerint, ezen nem változtattak.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Pofátlan internetes csaló ellen emeltek vádat

pén nov 10 , 2023
Vádat emelt a Szekszárdi Járási Ügyészség egy pilisi férfi ellen, aki valótlan internetes hirdetésekkel több mint száz embernek okozott kárt. A Tolna Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkező, 26 éves vádlott két éven keresztül – gyakran fiktív nevet használva – műszaki cikkeket, számítógépes játékokat, ruhaneműket, cipőket kínált […]
bilincs, fogoly, rab, gyanúsított

És még ez is...