Nem jött be a 4 napos munkahét a Magyar Telekomnak

Lehet 4 munkanap? Nem!A négy napos modell nem alkalmazható egységesen minden munkatársra, így a Magyar Telekom úgy döntött, lezárja a tesztet.

A Magyar Telekom 2022. júniusában jelentette be, hogy teszteli annak a megvalósíthatóságát, hogy négy napos munkahéttel – változatlan alapbér és feladat mellett – ugyanazt a hatékonyságot el lehet-e érni, mint heti öt napban. A kísérletbe bevont háromszáz dolgozó a vállalat egészét lefedte, ügyfélszolgálati-, műszaki hibaelhárítással, technológiai értékesítés támogatással, és SAP rendszerekkel foglalkozó területeken dolgoztak az új munkarend szerint. A kísérlet legfontosabb célja az információgyűjtés volt, így hetente vizsgálták, hogyan változik a kollégák teljesítménye, hangulata,  valamint elemezték a tesztcsapatokon belüli fluktuáció alakulását, a betegszabadságok változását, illetve a négy napos munkahét hatását a toborzás-kiválasztásra és a munkáltatói márkára. A másfél év alatt több mint száz kérdőíves felmérést és közel ötven mély interjút készítettek a vállalat szakemberei a kollégákkal, adatokat gyűjtve a folyamatról.

4 napos munkahétA kezdeti pozitív visszajelzéseket követően a felmérések rávilágítottak arra, hogy a hosszútávú tesztidőszak során nem minden terület és kolléga tudta ugyanolyan hatékonysággal ellátni feladatait. Míg a kollégák egy része akadály nélkül oldotta meg a feladatokat az intenzívebb 4 nap alatt, egyértelművé vált, hogy többségük munkája jellege, vagy élethelyzete miatt nem tudott ebben a modellben kellő hatékonysággal dolgozni. Emellett, a vegyes munkarenddel működő csapatok összehangolása hosszú távon szintén kihívásokat jelentett.

Nem tudták javítani a munka és a magánélet egyensúlyát

Másfél évnyi tesztelést követően világossá vált, hogy nem lehetséges egy olyan megoldás bevezetése, amellyel egységesen minden munkavállaló tud élni az egyéni vagy munkafolyamati megkötések miatt, a négy napos és az öt napos munkarend párhuzamos működése pedig hosszú távon üzleti kockázatokat jelentene. Ezért a vállalat vezetése úgy döntött, hogy akkor jár el felelősségteljesen, ha a négy napos munkahét pilot időszakát 2024. február 29-vel lezárja és tovább keresi azt a megoldást, amely minél több kolléga számára vállalható és általánosan biztosítja a munka- magánélet egyensúlyának javulását.

Lehet 4 munkanap pilot előnyök „Folyamatosan keressük az új irányokat, hogyan lehet valamit jobban, hatékonyabban megoldani, legyen szó ügyfeleink kiszolgálásáról, vagy munkafolyamataink szervezéséről. Utóbbira tettünk kísérletet a 4 napos munkahét tesztelésével, mely azt gondolom, szervezetünk rendkívüli nyitottságát mutatja. Rengeteg értékes visszajelzést, új tudást gyűjtöttünk a tesztidőszak alatt, melyet másfél év után zárunk. Az eredmények tükrében a hagyományos munkarend szerint dolgozunk tovább, de továbbra is keressük azokat az új megoldásokat, melyek a munka-magánélet egyensúlyát és a kollégák elégedettségét támogatják” – mondta Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új álskorpió-fajt fedeztek fel Magyarországon

csü febr 15 , 2024
ShareTweetPinShareÚj álskorpió-fajt fedeztek fel Magyarországon. A több mint 83 millió éves példány egy Ajka környéki borostyánzárványból került elő. A kutatók szerint a fosszília arra utal, hogy ezek a piciny ízeltlábúak a párás, szubtrópusi éghajlati viszonyok között az egész eurázsiai szárazföldön elterjedtek lehettek. Az ősi álskorpiót a kutatás vezetői, Novák János, […]
Ajkagarypinus stephani - Ajkai álskorpió

És még ez is...