Milyen számítógépet vegyek? 2022-es útmutató

laptopEgy laptop eléggé kompakt ahhoz, hogy azt bárhová magunkkal vigyük. Mivel sokoldalú, így mondhatni dolgozni, filmezni, játszani, de még nyaraláshoz is kiváló választás. A legjobb eszköz, ha komoly munkához keresünk gépet és bár a telefonok és a tabletek népszerűek, a legtöbb ember számára nem megfelelőek dolgozni vagy videójátékozni. Ebben a cikkben segítünk eldönteni, hogy milyen számítógépet érdemes vásárolni!

Laptop 2022-re!

Amikor számítógép vásárlására adjuk a fejünket, akkor sokszor a hatalmas kínálatból nehezen találjuk meg az igényeink számára megfelelő darabot. Nagyon sok készülék áll rendelkezésre kezdve az olcsóbb és gyengébb változattól, egészen a több százezer, esetleg milliós darabokig. Sok mindentől függ, hogy neked milyen számítógép felel meg leginkább 2022-ben. A videovágás és a modern játékok erős processzort és videokártyát követel meg, de ha nem grafikai munkát végzel és maximum alacsonyabb gépigényű, böngészős játékokkal tervezel játszani (mint például a koronavírus járvány alatt nagy sikert arató Among Us), vagy a casino játékok akkor nem kell bivalyerős videokártya.

Először tehát határozd meg a célokat, a büdzsét, amit rászánsz, így már egy kicsit le tudod szűkíteni a kört. Fontos azonban, hogy legyen egy keret, így nem fordulhat elő az, hogy mélyebbre kelljen nyúlnod a zsebedben.

3 árkategória, amiből érdemes válogatni

Az első a belépő szint, amelyen könnyedén elfut pár alap játék, mint a Minecraft, a Fortnite, illetve a League of Legends. Ezekhez elegendő két magos 3GHz processzor, 4 GB memória, illetve nagyjából bármilyen AMD vagy nVidia VGA 512 memóriával. Szerencsére azonban 300.000 forint alatt is találhatunk olyan készülékeket, amelyek játékra alkalmas Gamer notebookok. Ezek bár nem a legszívósabbak, azért eléggé jól értik a dolgukat.

A másik a haladó szint, aminél már több pénzre lesz szükségünk, hiszen ebben a kategóriában 300.000-500.000 forint között kaphatunk notebookokat. Ezeken már egy-egy újabb típusú játék is kényelmesen elfut, miközben a gép még mindig nem fulladozik. Fontos azonban, hogy legalább 16 GB memóriásat és komolyabb processzorosat válasszunk, így az eszköz hosszú ideig szolgálhat bennünket.

Ami pedig a hardcore szintet illeti, itt 500.000 forinttól kezdőnek a számítógépek ára, azonban a határ a csillagos ég. Minél drágább, annál nagyobb teljesítményre képes, azonban itt sem árt ügyelni a processzorra és a sok memóriára, minimum 16 GB-re. Amit érdemes megemlítenünk, hogy a komoly notebookok esetében nem lesz könnyű azokat hordozni, hiszen ezek legtöbb esetben vaskosabbak, mint az olcsóbb típusok.

Milyen laptopot érdemes venni 2022-ben otthoni munkához, internetezéshez?

Amennyiben az irodai munka kimerül az Office és a web használatában, akkor ebben az esetben bőven megteszi egy 200.000 és 300.000 Forint körüli verzió, hiszen ez már eléggé jól bírja a strapát, elég gyors, hatékony munkát eredményez, így nem szükséges a lassúság miatt bosszankodni.

A business világában azonban ennél többre lehet szükség. Amennyiben sok tárgyaláson veszünk részt, akkor mindenképpen fontos lenne, hogy ne egy átlagos készüléket szerezzünk be. Nem mehetünk ugyanis el egy üzleti megbeszélésre egy olcsó géppel, hiszen a business világa megköveteli magának a márkás darabokat. Az Apple MacBook Air például remek megoldás lehet, ha az ember nem akar nagy összegeket költeni, azonban szeretne egy fullos számítógépet. Ha azonban csak irodai munkára kell, akkor az ennél olcsóbb Windowsok között is nézelődhetünk.

Filmezéshez szükséges készülék kapcsán a nagy kijelző a fontos, a többi már csak másodlagos. Itt nem árt figyelni a színekre, a felbontásra, hiszen nem árt, ha minden szögből jól látjuk a mozit. Lényeges továbbá a gyors WiFi, hiszen csak így nézelődhetünk az HBO Max-on, a Youtube-n, illetve a Netflixen egyaránt.

Ami pedig a programozást illeti, bár azt gondolhatnánk, hogy ehhez mindenképpen egy fullos notebook kell, azonban sokszor megteszi egy belépő szintű darab. Ha azonban komolyabb feladatokat végzünk, akkor szóba jöhet az ASUS ProArt StudioBook Pro 17, amivel élmény a munka. Persze itt is nyugodtan nézelődhetünk a felsőbb kategóriákban, hiszen minél nagyobb teljesítményre képes, annál tovább bírja.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szimulációban erős a BME

csü jún 2 , 2022
ShareTweetPinShareA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának (BME TTK) kutatócsoportja a legkorszerűbb grafikus processzorokra kifejlesztett reaktorszimulációs programjával Európai Atomenergia Közösség (EURATOM) Nukleáris Innovációs Díjat nyert – közölte az BME. A tájékoztatás szerint az Európai Atomenergia Közösség innovációs pályázatára érkezett újításokat független nemzetközi szakértői zsűri értékelte. A műegyetemi fejlesztés egy […]
Légrády Dávid, a BME TTK Nukleáris Technikai Intézet egyetemi docense

És még ez is...