CEU Láthatatlan Egyetem Ukrajnáért: Ismét Budapesten

CEU - Közép-európai EgyetemAz Ukrajna elleni galád orosz invázióra válaszul a Közép-európai Egyetem (CEU) 2022 tavaszán elindította a Láthatatlan Egyetem Ukrajnáért (IUFU) elnevezésű online oktatási programját. 

Január 21-27. között az IUFU budapesti téli iskolája 36 kiválasztott, különböző régiókból és intézményekből érkező, és jelenleg nyolc különböző országban élő hallgatónak nyújt lehetőséget arra, hogy Budapesten személyesen vegyen részt a tanulásban. Idén a Téli Iskola témája a „Cselekvés és reflexió: Ukrajna bevonása a globális tudásteremtésbe”. Kiegészítve az IUFU őszi szemeszterében oktatott történelem, kulturális örökség, társadalom, jog és politika kurzusait, a résztvevők azokat a kihívásokat vitatják majd meg, amelyeket az Ukrajna elleni orosz agresszió jelent a nemzeti- és globális tudásteremtés számára. Az IUFU Téli Iskola témái többek közt: önrendelkezés és a nacionalizmus, liberális vs. illiberális módozatai, költészet és háború, társadalmi átalakulások a háború alatt, alkotmányosság és a kivételek politikája, állami és nem állami erőszak, a történetiség rendszerei a XXI. században.

„A CEU Láthatatlan Egyetem Ukrajnáért program célja, hogy elősegítse a háborús tapasztalatok és azok következményeinek a háború utáni kulturális és társadalmi újjáépítésre gyakorolt hatásáról szóló vitákat; hogy a híradásokon túl is fenntartsa Ukrajna iránt a nemzetközi figyelmet és hogy megerősítse a fiatal generáció hangját” – mondta Ostap Sereda, a program tudományos igazgatója, az Ukrán Katolikus Egyetem történész docense és a CEU vendégprofesszora. „A Téli Iskola célja, hogy a diákokat megismertesse az ukrán kulturális örökséggel kapcsolatos kritikus nézőpontokkal, felkészítve őket a nemzetközi nyilvános vitákban való aktív részvételre”.

Neves tudósok tartanak előadásokat

A CEU Láthatatlan Egyetem Ukrajnáért (IUFU) kezdeményezés egy olyan hibrid, diplomát nem adó tudományos program, amely hamar sikeresnek bizonyult. Egyre több hallgató és intézmény vesz részt benne. „Már tavasszal száznegyven diákunk volt harminc intézményből és hetven oktatónk; ősszel pedig kétszáz diákunk. Tavaly összesen huszonkét kurzusvezető, százkilencven oktató és hetven mentor dolgozott négyszázhúsz diákunkkal” – közölte a kezdeményezés egyik elindítója, a CEU történelemprofesszora Trencsenyi Balázs az IUFU növekedését a szégyenletes orosz invázió kezdete óta eltelt közel két év alatt. Az oklevelet nyújtó képzés olyan ukrán BA, MA és PhD hallgatóknak szól, akiknek a tanulmányait érintette a háború.

Az IUFU Téli Iskola előadói: Holly Case (Brown University), Andreas Kalyvas (The New School for Social Research), Michal Kopecek (Czech Academy of Sciences), Saira Mohamed (UC Berkeley School of Law), Olena Palko (Basel University), Simon Schlegel (International Crisis Group), és Iryna Shuvalova (University of Oslo).

Háttér

Figyelem! FelkiáltójelA CEU Láthatatlan Egyetem Ukrajnáért (IUFU) sürgősségi válasz az ukrajnai háború következményeire. Ez az ukrán BA, MA és PhD hallgatóknak szóló okleveles program intenzív tanulási tapasztalatot kínál, az ukrán hallgatók számára releváns kérdéseket transznacionális összehasonlító perspektívába helyezve. A program célja nem az ukrán egyetemeken folyó online oktatás helyettesítése vagy megkettőzése, hanem annak támogatása és segítség nyújtása az orosz katonai invázió miatt átmenetileg keletkezett hiányosságok pótlásához. A programban való részvétel ingyenes. Az IUFU hallgatóinak saját online folyóiratuk is van „Látható Ukrajna” néven. A program szervezői a különböző XIX. és XX. századi kelet-európai földalatti és száműzött oktatási kezdeményezéseket („repülő egyetemek”), valamint az 1989 után a régióban jellemző „láthatatlan egyetemek” hagyományát kívánták felidézni a Láthatatlan Egyetem Ukrajnáért elnevezéssel. Az IUFU programot a CEU ukrán (Ivan Franko Lviv-i Nemzeti Egyetem és Ukrán Katolikus Egyetem) és európai (Kertész Imre Kollégium a Jénai Egyetemen) egyetemi partnerekkel együttműködve valósítja meg. A Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat (OSUN) kezdettől fogva támogatta a programot a Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) társfinanszírozásával.

A világ egyik legnemzetközibb egyetemeként, egyedülálló alapítói küldetésének köszönhetően a Közép-európai Egyetem (CEU) a gazdasági, történelmi, társadalmi és politikai kihívások tanulmányozásának elismert központja, valamint az emberi jogokat és az emberi méltóságot tiszteletben tartó, nyitott és demokratikus társadalmak építésének támogatója. Az Egyesült Államokban és Ausztriában akkreditált angol nyelvű intézmény alap-, mester- és doktori programokat kínál a társadalomtudományok, a bölcsészettudományok, a jog, a környezettudományok, a menedzsment és a közpolitika területén. 1400 hallgatója több mint 100 országból érkezik, oktatói pedig közel ötven országból. 2019-ben a CEU Magyarországról Ausztriába költözött, mivel a magyar kormány visszavonta az amerikai akkreditált diplomák kiadásának lehetőségét az országban. Ennek eredményeképpen a CEU minden diplomát adó programját Bécsben kínálja. Továbbra is jelen van azonban Budapesten a CEU Demokrácia Intézet, a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (OSA), a CEU Felsőfokú Tanulmányok Intézete (IAS), a CEU Nyári Egyetem, valamint fokozatot nem nyújtó programok, magyar nyelvű nyilvános oktatási programok és nyilvános előadások, és egyéb rendezvények révén. A CEU könyvtára nyitva áll a magyar egyetemek és főiskolák hallgatói, oktatói, a tanárok, a Magyar Tudományos Akadémia egykori intézeteinek tudományos munkatársai, és a sajtó képviselői előtt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nő a digitális tartalom súlya az agrárberuházási pályázatoknál

csü jan 25 , 2024
ShareTweetPinShareAz idén meghirdetésre kerülő új, beruházási jellegű pályázati felhívások előkészítése során az Agrárminisztérium (AM) azon dolgozik, hogy a projektek értékelése során azok digitális tartalmát és megalapozottságát jóval nagyobb hangsúllyal bírálják el az eddigiekhez képest. Az adatalapú és precíziós technológiákat alkalmazó gazdálkodás minden olyan gazdálkodó számára elkerülhetetlen, aki olyan terményekkel, áruval […]
mezőgazdaság, agrárium. drón

És még ez is...