Fonalfestés otthon

butika.huTextilfesték segítségével vadiúj színt adhatsz ruháidnak, és egészen egyedi megjelenést kölcsönözhetsz egy-egy régi fonalnak. Ha szeretnéd megtudni, hogyan fess fonalat otthon, olvasd el az alábbi cikket!

A fonalfestéssel kapcsolatos tudnivalók

Fontos kiemelni, hogy festeni csak természetes eredetű fonalat lehet. Ezek a len, a gyapjú, a pamut és a selyem. A legjobb eredmények egy fehér fonal színezésével érhetők el, de egy régi fonal színe is megváltoztatható, valamint végezhető színátmenetes festés is. 

A szöszös szálakkal rendelkező fonalakon azonban nem érdemes kísérletezni, hiszen nem garantálható a megfelelő eredmény. A Butika.hu webshopban kötőfonalak sokasága fedezhető fel natúr és fehér színben is, amelyekkel bátran lehet próbálkozni. 

Így végezhető fonalfestés

Fonalfestés több módon is végezhető. A gyapjú fonalak a legegyszerűbben főzéssel színezhetőek, annak elkerülése érdekében azonban, hogy a fonal ne menjen össze, az öblítést hideg vízben ajánlott végezni, a gyömöszöléstől pedig érdemes tartózkodni.

Az egyszínű fonalak színe sem lesz minden esetben homogén, de azért meg lehet próbálni. A festékes lében főzd a motring fonalat 1 órán keresztül, majd hagyd kihűlni ás szárítsd fektetve.

Színátmenetes fonal készítése

Ha színátmenetes fonalra szeretnél szert tenni, kicsit nehezebb lesz a dolgod. A művelet elvégzéséhez szükséged lesz 3 üvegre, amikbe 3 különböző színű festéklevet kell helyezned az üvegek ⅔-áig. Ha ez megvan, az egészet helyezd egy edénybe, és köréjük is önts vizet. A motring különböző részeit gyömöszöld az üvegekbe, majd főzd gyöngyözve egy órán keresztül. Ha letelt, hagyd kihűlni, majd öblítsd ki alaposan.

Ha színátmenetes fonal festésében gondolkodsz, helyezd a gombolyagot a festőlébe. Így a külső része élénkebb, míg a belső része világosabb lesz. A festés végeztével hagyd lecsöpögni, motringold és szárítsd vízszintesen. 

Locsolva való festés és pólófonal színezése

A fonalfestés egyik legizgalmasabb módja, ha locsolva végzed. A festéket elő is pácolhatod citromsavas vagy ecetes vízben egy napig, majd a tepsibe helyezett motringra szórd a csőrös flakonba helyezett festőlét. Ha végeztél, hagyd így egy napig, majd öblítsd ki és szárítsd fektetve.

A pólófonal gombolyagban és motringban is festhető attól függően, milyen végeredményt szeretnél elérni. Ha homogénebb színre pályázol, fesd motring formában, ha viszont színátmeneteset szeretnél, hagyd gombolyagban. Ekkor a gombolyag belseje világosabb, míg külseje sötétebb lesz. A főzés során fontos, hogy a főzőlé a gombolyag tetejéig érjen. Akárhogy is végzed, az eredmény magáért beszél majd!

Columbus festékkel nemcsak fonalakat, de kelméket, textíliákat, kész ruhadarabokat, sőt akár hímzőfonalat is színezhetsz. Használd ki a benne rejlő lehetőségeket!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Üllőn nyitotta meg első európai gyártóüzemét a Lenovo

csü jún 16 , 2022
A Lenovo hivatalosan is megnyitotta első gyártóüzemét Európában. Az Üllőn található gyár elsősorban szerver-infrastruktúra, tárolórendszerek, valamint csúcskategóriás pc-munkaállomások építésére összpontosít, amiket az egész európai, közel-keleti és afrikai régióban értékesít. A gyár már több mint ezer teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztat különböző mérnöki, vezetői és operatív munkakörökben. A két három emeletes épületben […]
A Lenovo üllői üzeme

És még ez is...