Energiafelhasználás csökkentése füstgáz hővisszanyeréssel

energyhub.huAz energia nagy kincs, nem bánhatunk vele pazarlóan. Nemcsak azért, mert olyan szép és divatos környezettudatosnak látszani, hanem mert viszonylag kis ráfordítással hatalmas nyereséget is el lehet érni okosmegoldások alkalmazásával. Az olyan energiaínséges időszakokban, mint a mostani, pedig egyre inkább megnövekszik az olyan eljárások jelentősége, amelyekkel hatékonyan lehet az energiafelhasználást csökkenteni. Ha ráadásul ezt még az energiafelhasználás során keletkező vég- vagy melléktermék hasznosításával lehet megoldani, máris nagyon sokat tehetünk a magunk és összességében a társadalom jóllétéért is.

Miért hatékony a füstgáz hővisszanyerés?

Számos ipari ágazatban rengeteg energiát használnak fel a gyártási folyamatok során. Az energiahatékonyságot növelő beruházásokra éppen ezért kiemelt figyelem hárul. Az egyik lehetséges megoldásként az EnergyHub a füstgáz hővisszanyerő alkalmazását javasolja, ahol többféle módszer is kínálkozhat a kéményen keresztül távozó hőenergia visszanyerésére. Maga a távozó hőmennyiség nem ritkán elérheti a felhasznált energia körülbelül 8-9 százalékos értékét is.

Érdemes tehát elkerülni, hogy ez a hatalmas mennyiség kárba vesszen a kazánok, a kémények és a csővezetékek kusza dzsungelében. Egy-egy okosberendezés beépítésével jelentős hőmennyiséget lehet visszanyerni.

Hogy ne vesszen el az értékes hő

Természetesen minden rendszer más, minden helyszínen egyedi mérlegelés után lehet eldönteni, hogy melyik az az optimális füstgáz hővisszanyerő módszer vagy eszköz, amellyel belátható időtávon belül komoly energiamegtakarítást lehet elérni. Az energiahatékonysági beruházások során az is nagyon lényeges, hogy milyen megtérülési idővel lehet majd számolni.

A füstgáz hővisszanyerő technológia alkalmazásával nagyon jók a tapasztalatok. A kéményeken kilépő füstgáz akár 200-260 fokos is lehet. Az ipari hőtermelő berendezések, amelyek jellemzően nem kondenzációs technológiával működő készülékek, tüzeléstechnikai hatásfoka általában 91-96 százalékos. A felhasznált energia fűtőértékének tehát 4-9 százaléka, azaz ennyi hőenergia elveszhet. Magában a füstgázban is van forró vízgőz. Igazán kár lenne ezeket csak úgy elvesztegetni.

Megtérülő befektetés 

A helyi adottságok alapján igazán jó hatásfokú füstgáz hővisszanyerő rendszereket lehet ma már kialakítani, amelyekkel szabad szemmel is jól látható energia- és anyagi megtakarításra van lehetősége a vállalkozásoknak. A füstgáz kilépési csonkjaihoz illesztett megfelelő berendezésekkel többféle módon lehet a visszanyert energiát hasznosítani. Gyakori, hogy újramelegítésre használják fel ezt a hőmennyiséget, tehát vagy a fűtési rendszert segít, vagy pedig a gyártási folyamatban hasznosulhat.

Az EnergyHub szakemberei minden esetben konkrét megoldási javaslatokat és cselekvési tervet készítenek Önnek.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Március 24-ig lehet jelentkezni a Vodafone Digitális Díjra

sze febr 22 , 2023
ShareTweetPinShareA Vodafone Magyarország Alapítvány március 24-ig meghosszabbítja a jelentkezési határidőt a Vodafone Digitális Díjra. A pályázatra magánszemélyek, startupok, non profit szervezetek és vállalkozások jelentkezhetnek a Vodafone Digitális Díj online felületén. A 15 millió forint összdíjazású megmérettetésen három kategóriában hirdetnek győztest. Idén először inkubációs különdíjat is kioszt a zsűri. Az ezt […]
Vodafone Digitális Díj

És még ez is...