A magyarok negyede írt alá elektronikusan

e-aláírásA magyarok 86 százaléka hallott már az elektronikus aláírásról, csaknem 25 százalékuk alkalmazta is, 34 százalék viszont azért nem használta még a digitális lehetőséget, mert nem ismeri a kapcsolódó technológiai megoldásokat – derül ki egy reprezentatív kutatásból.

A vizsgálat szerint az eredmények alapján – hasonlóan más digitális kompetenciákhoz – komoly szakadék húzódik Budapest és a vidék között. Míg a fővárosiaknak csak 4,4 százaléka nem hallott az elektronikus aláírásról, a nem budapestieknél már 15,9 százalék ez az arány. Hasonló különbséget okoz az iskolázottság: a felsőfokú tanulmányokat végzetteknek csak öt százaléka, az alapfokú végzettségűeknek több mint húsz százaléka nem hallott az elektronikus aláírásról. Nincs ugyanakkor jelentős különbség az életkor alapján, a fiatalabbak és idősebbek is hasonló arányban használják ezt a megoldást.

A megkérdezettek több mint ötven százaléka elsősorban a közművek, távközlés és közigazgatás területén tartják fontosnak a digitális hitelesítést. A kutatás összegzése szerint ez azt mutatja, hogy a többség az állammal, az önkormányzatokkal, valamint a nagy szolgáltatókkal kapcsolatos ügye intézését már teljesen el tudja képzelni távoli, digitális megoldások használatával. Az ügyvédi irodákban intézendő ügyeknél még nincs többségi támogatás, itt 38,2 százalék tartaná fontosnak ezt a lehetőséget.

Bodnár Zsigmond, a vizsgálatot végző FaceKom ügyvezetője felhívta a figyelmet, hogy hosszabb távon az olyan személyesebb ügyek egy részét is nagy valószínűséggel elektronikus aláírással intézik majd az emberek, mint például az ingatlan-adásvétel vagy házassági szerződéskötés. A jogszabályok szerint elektronikus aláírással ma már minden dokumentum hitelesíthető, amely így a kézzel írottal egyenértékű módon bizonyító erejűnek minősül.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Szédítő Oracle bejelentések

sze szept 21 , 2022
Az Oracle bejelentette, hogy a MySQL HeatWave elérhető az Amazon Web Services (AWS) szolgáltatáson. A MySQL HeatWave az egyetlen olyan szolgáltatás, amely egy MySQL-adatbázisban egyesíti az OLTP-t, az analitikát, a gépi tanulást és a gépi tanuláson alapuló automatizálást. Az AWS-felhasználók mostantól egyetlen szolgáltatásban futtathatják a tranzakciófeldolgozási, analitikai és gépi tanulási […]
Oracle mySQL