Elszabadultak az „anydeskes” csalók

Oláh-Paulon László alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetőjeBűnözők húszmillió forintot csaltak ki egy embertől azzal, hogy rávették, telepítsen a számítógépére egy programot, amelynek segítségével megszerezték a bankoláshoz használt adatait. A rendőrség azonosította és június végén elfogta az elkövetőket.

Oláh-Paulon László alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője az online csalásokról szóló keddi budapesti sajtótájékoztatón számolt be a sikeres felderítésről. Mint mondta, az elkövetők telefonon rávették a sértettet, hogy telepítse a számítógépére az AnyDesk alkalmazást, ami távoli hozzáférést biztosít a számítógéphez, majd ennek segítségével húszmillió forintot utaltak a bankszámlájukra. A nyomozás során azonosították az elkövetőket, és június utolsó hetében Baranya, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összehangolt akcióban elfogtak hat embert, akik alaposan gyanúsíthatók a kibertérben elkövetett bűncselekménnyel, közülük négyet a bíróság letartóztatott. A rendőrség mobiltelefonokat, SIM-kártyát, jelentős mennyiségű készpénzt foglalt le és vizsgálja, másokat is megkárosítottak-e a csalók.

Marsi Tamás, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet főosztályvezetője elmondta, a kiberbűnözők elsősorban pénzt, másodsorban információt akarnak szerezni, amivel később hozzájuthatnak a pénzhez; az elkövetéseknél az emberi hiszékenységre építenek, és a leggyengébb láncszemre, az emberre fókuszálnak, azaz jellemzően olyan ajánlatot tesznek, ami „túl szép ahhoz, hogy igaz is legyen”, és valószínűleg nem is az.

Jelenleg a legnépszerűbb, kibertérben elkövetett csalás a webáruházas és az úgynevezett „anydeskes” csalás. Hozzátette: a webáruházas csalás lényege, hogy az online térben gyanúsan olcsó terméket hirdetnek, de a megrendelt helyett egy olcsóbbat és silányabbat küldenek. Vannak, akik nem is akarják leszállítani a terméket, ezeknél a webáruházaknál a bűnözők a vásárlók adatait akarják megszerezni. A legfontosabb figyelmeztető jel, ha nagyon alacsony az ár, külföldi szerverről működik a webáruház, csak előre, online lehet fizetni és nagyon széles határidőt szabnak meg a szállításra. Jelezte: régebben a magyartalan megfogalmazást is a figyelmeztető jelek közé sorolták, de mostanában már nagyon profi fordítások vannak ezeken az oldalakon.

A főosztályvezető közölte: mostanában megint „felfutott” az „anydeskes” csalás, amikor a bűnözők ráveszik az áldozatot arra, hogy telepítsen a számítógépére egy programot, majd ennek segítségével megszerzik a felhasználó adatait. Megjegyezte: a bűnözők jellemzően az online piactéren veszik fel a kapcsolatot a sértettel, elhitetik, hogy megvennék a sértett által hirdetett árut, de közben ráveszik a program telepítésére. Hangsúlyozta: egy idegen kedvéért ne telepítsen senki semmilyen programot számítástechnikai eszközére. Marsi elmondta, a megelőzésben fontos szerepe van a KiberPajzsnak, valamint a hozzá hasonló, országok közötti kibervédelmi együttműködéseknek, amelyek segítenek a csaló webáruházak eltávolításában. Hozzátette: a bűnözők ugyanakkor gyorsan tudnak új webáruházat létrehozni, ezért folyamatosan dolgozni kell az online csalók ellehetetlenítésén.

Mint mondta, mivel az online térben elkövetett bűncselekmények száma nő, az IM áldozatsegítő területe májusban meghirdette a „KiberKedd” elnevezésű figyelemfelhívó kampányt, ahol az Áldozatsegítő Központ közösségimédia-felületein bemutatták a különböző csalástípusokat és azt is, hogyan előzhetők meg. Bejelentette: a KiberPajzs résztvevői augusztus 8-tól közösen viszik tovább a kampányt, és minden hónap első keddjén kibervédelemmel, digitális biztonsággal, megelőzéssel kapcsolatos tartalmakat tesznek közzé saját csatornáikon. Az összehangolt megjelenés segít a szélesebb nyilvánosságnak a csalások felismerésében, de ha valaki bűncselekmény áldozatává vált, keresse a legközelebbi Áldozatsegítő Központot vagy Pontot, illetve hívja az éjjel-nappal ingyenesen hívható áldozatsegítő vonalat a 06-80-225-225-ös számon.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Burkolási kisokos mindenkinek

hét júl 17 , 2023
Az otthonunk felújítása során akadnak olyan feladatok, amelyeket mi magunk is el tudunk végezni. Természetesen ilyenkor is érdemes rászánni egy kis utánajárásra az időt, kiváltképpen akkor, ha szeretnénk mi magunk is profi munkát végezni. Az egyik alapvetően fontos lépés, hogy beszerezzük a szükséges hozzávalókat, amelybe beletartoznak az alapanyagok mellett a […]
ujhazbodrogi.hu

És még ez is...