Mit kell tudni a TKM-ről?

allianz.hu TKM biztosításA pénzügyi termékek esetében már megszokhattuk, hogy különböző rövidítések mutatják, hogy az adott termék milyen paraméterekkel rendelkezik a piacon. A THM, EBKM, EHM kifejezések már szinte beépültek a mindennapjainkba, olvassuk őket a plakátokon, halljuk őket a reklámokban. De vajon tisztában vagyunk ezeknek a jelentésével? És miben tér el ezektől a TKM? Ezekre a kérdésekre kaphatsz választ a következő bejegyzésben.

Betűszavak a banki termékekben

A banki termékekben található betűszavak jelentése a következő:

  • EHM: egységesített értékpapír hozam mutató
  • THM: teljes hiteldíj mutató
  • EBKM: egységes banki kamatláb mutató

Ezek segítségével össze tudjuk hasonlítani, hogy a különböző bankok és pénzügyi szolgáltatók termékei milyen költségekkel járnak, milyen hozamokkal kecsegtetnek, és könnyebben tudunk döntést hozni, melyik lesz számunkra a leginkább kifizetődő.

Te is tevezel valamilyen megtakarítást indítani, ami az anyagiak mellett az élet más területén is védelmet tud nyújtani? Válogass az online biztosítási csomagok között, és találd meg azt a konstrukciót, amivel nyugodtabban tudod indítani a mindennapjaidat!

Megtakarításos életbiztosítások

Csak magyar viszonylatban is rengetegféle életbiztosítás létezik, amikbe megtakarítást is lehet beépíteni. Lehet kötött időtartamú, kötetlen, fix díjas, havi/negyedéves/éves ütemezésű, és persze nem szabad megfeledkeznünk a nyugdíjbiztosításokról sem. És ha ez nem lenne elég, akkor még a különböző csomagok mellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy melyik biztosítónak milyen speciális plusz szolgáltatás vagy ígéret van beépítve a csomagjába, mert nem biztos, hogy mindenki számára ugyanaz lesz a megfelelő. Ehhez azonban nem ártana egy közös nevező, ami könnyebbé teszi az összehasonlítást. Erre hivatott a TKM.

Pontosan mi is az a TKM?

A TKM a teljes költségmutató kifejezés rövidítése. A Magyar Biztosítók Szövetsége, azaz a MABISZ már jó ideje kezdeményezte ennek a százalékos értéknek a bevezetését, de általánosan elfogadottá csak azután vált, hogy a Magyar Nemzeti Bank egységesítette a számítási módot. Ezt mostanra minden biztosítónak meg kell küldenie a számukra a termékeiről, amit aztán az MNB közzétesz a honlapján, hogy valóban összehasonlíthatóvá váljanak az egyes termékek.

Befektetést csak körültekintően válasszunk!

Ugyan a TKM célja az átláthatóság előteremtése lenne, jó szem előtt tartani, hogy ez egyelőre próba számításokon alapszik, nem szabad egyértelmű igazságként kezelni. Továbbá itt is kerülni kell az “almát a körtével” összehasonlításokat, hiszen nem mindegy a megtakarítás szempontjából az sem, hogy milyen célokat tűzünk ki, vagy hogy milyen időtávban gondolkozunk. Teljesen más százalékos értéket mutat a TKM egy 10 éves és egy 20 éves megtakarítás esetében.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Így lesznek mindig szépek a lábkörmök!

hét márc 13 , 2023
Manapság egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy télen is wellness élményeket gyűjtsenek. Függetlenül attól, hogy csak egy uszodába látogatunk el vagy jól megérdemelt pihenésünket töltjük egy szállodában, a lábaink és lábkörmeink állapota ilyenkor is pont olyan fontos, mint nyaranta. A szép lábkörmök titka a minőségi géllakk A StudioFlash 3 lépéses […]
studioflash.hu

És még ez is...