Mikor telepítsünk vízálló szerelvényeket?

vilszershop.huHogy a vízálló szerelvények mi célt szolgálnak, már a nevük is mutatja. Viszont azt, hogy az elnevezésen belül milyen típusok, milyen megoldások léteznek, és ezeket mely esetekben érdemes alkalmazni kül-, illetve beltéren, azt bizonyára nem árt áttekinteni a könnyebb tájékozódás végett.

Erre teszünk egy kísérletet ebben a rövid cikkben, valamint a témában a két legtöbbet emlegetett szabvány, az IP44, illetve IP55 mibenlétére is fényt derítünk.

Vízálló szerelvények kültéren

Mivel ez a kézenfekvőbb, és talán gyakoribb alkalmazási terület, így először mélyedjünk talán el kicsit a vízálló szerelvények kültéri alkalmazásában.

Széles körben alkalmaznak vízmentes dugaljakat, kapcsolókat és egyéb szerelvényeket kerti locsolórendszerekben, szivattyúknál, különféle öntözőrendszerek telepítésekor. Amennyiben Ön is ilyen projekten dolgozik, legyen a Vilszershop partnere az állandó kedvezményekért!

A legtöbb kertes házban – mint ahogy társasházakban, irodaházak esetében is – alapfelszereltség a kültéri világítás, melyek áramellátását, kapcsolhatóságát mindenképpen a nedvességtől, esőtől védve kell biztosítani.

Ma már a megfigyelőkamerák, biztonsági rendszerek is alapfelszerelésnek számítanak, ezeket is gyakran telepítik nedvességnek kitett kültéri helyszínekre.

Az autózás zöld forradalmával az elektromos autó töltőállomások is egyre szaporodnak, az esetek nagy részében kültéren, ezek telepítése is elképzelhetetlen megfelelő, vízmentes szerelvények nélkül.

Nedvesség beltéren is

De nemcsak kültéren lehet szükség a fentebb taglalt speciális szerelvényekre, hanem beltéren is. Itt a legfőbb alkalmazási terület a fürdőszoba és a konyha, mivel ezekben a terekben óhatatlanul támad a nedvesség, sőt a fröccsenő vízzel is sok esetben számolni kell.

Akár otthon, akár idegenforgalmi létesítmények esetében a medence környéke, a wellnessrészleg is víznek kitett helynek számít, ahol a vízmentes szerelvények nélkülözhetetlenek.

IP44 és IP55

Mint már fentebb is írtuk, van két szabvány, amelyeket a témával kapcsolatban mindenképpen meg kell említeni, ezek pedig az IP44 és az IP55. Ezek nemzetközileg ismert besorolások a szilárd részecskék, illetve a víz elleni védelemre vonatkozóan.

Az IP rövidítés, ingress vagy international protection, a mögötte lévő két szám az, ami a védelmi szintekről információt ad. Az első szám mutatja, hogy az adott szerelvény, berendezés milyen erősségű védelemmel van ellátva szilárd részecskék ellen, a másik pedig a folyadékok bejutása elleni védekezőképességre utal.

Esetünkben az IP44 azonos, 4-es szintű védelmet jelent mind a két kategóriában, tehát az adott szerelvény közepes méretű szilárd testek ellen védett, és a fröccsenő víz sem okoz gondot. Az IP55 esetében már az eső sem jelent gondot.

Ezek a szabványok, illetve besorolások komoly segítséget jelentenek az adott körülményekhez megfelelő berendezés kiválasztásában.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hogyan készül a korszerű szórt purhab szigetelés?

szo ápr 20 , 2024
ShareTweetPinShareA szórt purhab szigetelést egy teherautóba telepített magasnyomású berendezés segítségével egy speciális szórópisztolyon keresztül juttatják ki a szigetelni kívánt vízszintes vagy függőleges felületre. A Rapidszigetelés nagy kapacitású, fejlett technológiájú purhab szóró állomást és reaktort alkalmaz a purhab szigetelés terítésére, ezáltal gyorsabb, halkabb és gazdaságosabb munkavégzést tesz lehetővé. Ez a korszerű […]
rapidszigeteles.hu

És még ez is...