Több mint ötszáz vásárlót csaptak be egy online csalássorozattal

bilincs, fogoly, rab, gyanúsítottElfogtak a rendőrök három férfit, akik társaikkal több mint ötszáz vásárlót károsítottak meg nem létező áruk hirdetésével, és így több mint ötvenmillió forinthoz jutottak – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Az írták, az ügyben bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás gyanúja miatt indított eljárást a IV. kerületi rendőrkapitányság. Az elkövetők 2022 októberében valódi kereskedelmi háttérrel nem rendelkező cégeknek honlapokat hoztak létre, majd különböző termékeket – számítástechnikai alkatrészeket, tűzifát, bútorokat, élelmiszereket – hirdettek az interneten. A valósághű üzlet elhitetésére felvettek üzletkötőket, akikkel munkaszerződést is kötöttek, feladatuk a hirdetések közzététele volt.

A hatóságnak egy feljelentés révén jutott tudomására a csalássorozat. Az első sértett 2022. november 16-án kérte a rendőrség segítségét, mivel öt köbméter tűzifát rendelt, majd előre utalással kifizetett 164 ezer forintot. Több héten keresztül a csalók telefonon hitegették, végül felkereste az interneten bejegyzett cég terézvárosi székhelyét, ahol csak egy székhelyszolgáltató cég üzemelt. A sértettek közül volt, aki kanapét fizetett ki előre, mások videokártyákat rendeltek. Egy sértett két kamionnyi tűzifáért mintegy kétmillió forintot fizetett ki.

A nyomozás eddigi adatai szerint a csalók több mint ötszáz megrendelés után szedtek be pénzt, de egyetlen esetben sem teljesítették a kiszállítást. A kár jelenleg meghaladja az ötvenmillió forintot, de a sértetti kör a gyanú szerint bővülni fog. Az újpesti rendőrök azonosították a feltételezett elkövetőket: egy nőt és két férfit még idén márciusban, három férfit pedig április 15-én fogtak el. A gyanúsítottakat kihallgatták, majd az utóbbi három férfit – a csoport értelmi szerzőit – őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatásukat. A márciusban elfogott gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Rékasi elégedett

szo ápr 22 , 2023
A Magyar Telekom éves közgyűlése elfogadta az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát, amely alapján a 2022-es év után részvényenként 30,60 forint osztalékot fizet a társaság. A Magyar Telekom igazgatósága a 2022-es beszámolók ismeretében javasolta az adózott eredmény csaknem hetven százalékát részvényesi javadalmazásra felhasználni. A mintegy hatvanmilliárd forintból összesen 29,459 milliárd forint osztalékot […]
Rékasi Tibor Magyar Telekom

És még ez is...