„Végre” egy igazán innovatív androidos kártevő

Lukas-StefankoAz ESET kutatói felfedezték az első Twitter üzenetek segítségével irányítható androidos kártevőt. Az Android/Twitoor néven azonosított vírus működési mechanizmusa egyedülálló: a hagyományos vezérlőszerverek (c&c) helyett tweeteken keresztül irányítható. Az egy hónapja aktív Android/Twitoor backdoor funkciókkal rendelkezik, azaz más kártevők letöltését is lehetővé teszi a fertőzött eszközre. Az alkalmazás egyik hivatalos androidos áruházban sem található meg, valószínűleg sms-ben, vagy rosszindulatú URL-eken keresztül terjed. Az alkalmazás pornólejátszó vagy mms alkalmazásnak álcázza magát, azonban ezeket a funkciókat nem tartalmazza.

Az elindítás után elrejti jelenlétét a rendszerben, majd rendszeresen ellenőrzi a megadott Twitter fiókot, hogy érkezett-e új utasítás. A beérkező parancsok alapján kártevőket tölt le, vagy átvált egy másik irányítást szolgáló Twitter fiókra. Az eszközöket rabul ejtő kártevőknek folyamatosan új instrukciókra van szükségük a működéshez. Ez a kommunikáció a botnetek Achilles-sarka, ugyanis az adatforgalom sokszor gyanút kelt, és a botok kiiktatása a botnetek működésének végét jelenti. „A Twitter használata a vezérlőszerverek helyett nagyon innovatív módszernek tűnik egy androidos botnet esetében. Ezeket a kommunikációs csatornákat nagyon nehéz észrevenni, és még nehezebb teljesen blokkolni. Bűnözői oldalról viszont nagyon könnyű átirányítani a kommunikációt egy újabb, frissen regisztrált fiókra” – mondta a fertőzött alkalmazást felfedező Lukáš Štefanko, az ESET kártevőkutatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A diákok többsége a virtuális valóságban tanulna

ked aug 30 , 2016
ShareTweetPinShareA Telenor Magyarország idén tavasszal bővítette ki az öt hazai iskola 350 diákjának bevonásával zajló, a közoktatás fejlesztését célzó Hipersuli projektjét a virtuális valósággal (virtual reality, VR). A törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola hipersulis diákjai a kísérleti program keretében jelenleg vizuális kultúra tanórákon használhatják a virtuálisvalóság-sisakokat. A kutatás […]
oktatás, mobil

És még ez is...