STRT: Novemberi cél a tőzsde

Balogh (Petya) PéterA Balogh (Petya) Péter vezetésével indított STRT Holding Zrt. a tőzsdére lépést megelőzően, zártkörű tőkeemelés során 1,15 milliárd forint forrást vont be magánbefektetőktől.

Balogh és társbefektetői 2023 tavaszán indították el a STRT (ejtsd: start) Holdingot (ejtsd: holdingot), amivel egyik törekvésük, hogy piaci finanszírozást nyújtsanak, és megfelelő tudástranszfert biztosítsanak a korai fázisban lévő, nemzetközi ambícióval rendelkező startupoknak Magyarországon és a közép-európai régióban. Másik céljuk a BÉT Xtend piacon való novemberi megjelenés, ezáltal likvid és diverzifikált struktúrában hozzáférhetőbbé tennék az intézményi- és magánbefektetők számára a startupokba való befektetést. Ennek első lépéseként év elején csaknem harminc angyalbefektető csatlakozott a társasághoz, nyár végére pedig lezártak egy Magyarországon egyedülálló forrásbevonást tisztán magánbefektetőktől.

A STRT Holding Zrt. a tőzsdére lépést megelőzően, zártkörű tőkeemelés során 1,15 milliárd forint forrást vont be magánbefektetőktől, ami az Xtend piac történetében a legnagyobb összegű, bevezetést megelőző, intézmények részvétele nélküli tőkebevonás — áll a társaság közleményében. Több mint hetven magánbefektető szállt be, akiknek jelentős része a hazai startup ökoszisztéma kulcsfigurája, mint például Csillag Péter (Starschema), a Banzai Cloud alapítói (Sereg Márton, Mátyás János, Csendes Miklós), Gerő Viktor (Vatera), Egerszegi Krisztián (MiniCRM) és Jared Schrieber (Infoscout).

Közös érdek a siker

Az induló vállalkozások későbbi sikerét nagyban meghatározza, hogy milyen befektetőkkel indulnak el. Az utóbbi évtizedben Magyarországon jellemzően európai uniós és állami pénzeket fektettek be korai fázisban lévő cégekbe, sokszor állami tulajdonú befektetőcégek. Ennek hátránya, hogy a sikerről és az oda vezető útról ők másként gondolkodnak, mint egy magánbefektető, akinek figyelme egyértelműen a cég folyamatos erősítésére irányul. „Ugyanis ha egy magánbefektető beszáll egy üzletbe, akkor az egyetlen esélye arra, hogy pénzt keressen az lesz, ha a vállalkozás jól teljesít, nagyra nő és eladásra kerül. A mi modellünk is ez, mi a startupokkal vagyunk, az egyetlen utunk a sikerhez az, ha a portfóliócégünk jól alakul, minél nagyobbra nő, és ezért mindent megteszünk. Oktatunk, mentorálunk, összekötünk, segítünk, ahol tudunk, és nem hajszoljuk a cégeket korai eladásba. A magántőke biztosítja számunkra a rugalmasságot, a startupok részére pedig a vállalkozóbarátabb feltételeket” – tette hozzá Balogh.

Nincs megállás a tőzsdéig

A STRT alapítói azért dolgoznak, hogy minél több nemzetközileg sikeres magyar cég legyen, mert ezek erősítik a társadalom megtartó- és értékteremtő képességét, építik a gazdaságot, és formálják a kultúrát. Céljuk, hogy sok irányból, több saját programmal növeljék a portfóliójukat, és egyben a hazai startupokra, befektetőkre is hatással legyenek, szélesítsék a felhozatalt. Legújabb – Launchpad névre hallgató – három hónapos startup-programjuk szeptember 11-én indult Kozma Andrea szakmai vezetésével, ahol a közel száz jelentkezőből kiválasztott tizenkét csapat kezdi meg a munkát dedikált mentorokkal az akár húszmillió forintos befektetés reményében. A résztvevők változatos területekről érkeztek, de a mesterséges intelligencia valamilyen szinten a legtöbb jelentkezésben szerepet játszott.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Csak pontos, professzionális és nagyon megbízható szerszámokkal dolgozz!

sze szept 13 , 2023
ShareTweetPinShareAmikor valamilyen termék vásárlása kerül szóba, sokan nagyon sok paramétert meg szoktak vizsgálni, és számos feltételt meg szoktak adni, mielőtt a végső döntést meghoznák. Ha pedig szerszámok vásárlásáról van szó, akkor e feltételek között előkelő helyen szerepel általában az, hogy a termék, főleg, ha a későbbiekben sokáig és megbízhatóan használni […]
mentool.hu

És még ez is...