A börtönből követtek el csalást, elítélték őket

bilincs, bűnügyElítélte a Nagykanizsai Járásbíróság azt a négy cellatársat, aki a Szombathelyi Büntetés-végrehajtási Intézetben börtönbüntetését töltve telefonon keresztül csalt ki pénzt sértettektől.

A Zalaegerszegi Törvényszék szerint, a bűncselekmény harmad-, negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottja cellatárs volt, és a csalást a börtönön kívülről két további ember is segítette. A cellatársak az intézmény által rendelkezésükre bocsátott, valamint engedély nélkül tartott mobiltelefonjaikat és SIM-kártyáikat használták a bűncselekményhez. Mint írták, 2020 október elején a harmad- és a negyedrendű vádlott az ország különböző településein élő embereket azzal hívtak fel, hogy egy telefonszolgáltató sorsolásán pénzt nyertek, de annak átvételéhez banki tranzakciót kell végrehajtaniuk. A sértetteket rávették, hogy pénzt töltsenek fel egy megadott mobiltelefonszámra.

A hatod- és a harmadrendű vádlott

egy idős nőt becsapott azzal, hogy mosógépet és egymillió forintot nyert. A nő az utasításaik szerint többször töltött fel pénzt a megadott mobilra és utalt pénzt az elsőrendű vádlott számlájára – ismertette a törvényszék. Az elsőrendű vádlott a csalássorozat révén összesen 1,09 millió forint utalást kapott. Ebből többször is feltöltötte társai mobilegyenlegét 680 ezer forint értékben, ötvenezer forint közreműködési díjat megtartott magának, 360 ezer forintot pedig átadott a másodrendű vádlottnak. A nő ezt továbbutalta a börtönben lévő harmad- és hatodrendű vádlott családtagjainak, akik átutalták a pénzt fogvatartotti számlákra.

Az ötödrendű vádlott

a telefonhívások lebonyolításában nem vett részt, de a cselekmények elkövetéséhez használt mobiltelefonok és SIM-kártyák saját holmija közötti rejtegetésével segítette társait, amiért tőlük élelmiszert és egyéb használati cikkeket kapott. A Nagykanizsai Járásbíróság az első- és a másodrendű vádlottakat bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettében. Az elsőrendű vádlottat mint visszaesőt egy év börtönbüntetésre ítélte és két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, míg társát 260 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A harmad-, negyed és hatodrendű vádlottakat társtettesi, ötödrendű társukat pedig bűnsegédi minőségben mondta ki bűnösnek folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás és három rendbeli csalás vétségében a bíróság. A többszörösen visszaeső harmadrendű vádlottat egy év tíz hónap, a negyedrendűt mint visszaesőt egy év hat hónap, a különös visszaesőnek számító ötödrendű társukat egy év börtönbüntetésre ítélte. A szintén többszörös visszaeső hatodrendű vádlott két év hat hónap fegyházbüntetést kapott. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik fellebbeztek, így az ítélet nem jogerős – tudatta a törvényszék.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mobilappal mentenék a gyermekeket

vas ápr 14 , 2024
ShareTweetPinShareElindította Mentő Márton elnevezésű, gyermekekkel kapcsolatos vészhelyzetekre felkészítő mobilalkalmazását a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat (SZMGYSZ) Az ingyenesen elérhető applikáció használatával a szülők felkészülhetnek egy baleset vagy betegség esetén felmerülő teendőkre, illetve a baj elhárítását interaktív eszközökkel gyakorolhatják. Az alkalmazás nemcsak szöveges tartalommal, hanem videókkal és interaktív feladatokkal is igyekszik elmélyíteni […]
Mentő Márton - Győrfi Pál

És még ez is...