A munkajogi szabályok szigorítását sürgeti az IVSZ

Tajthy Krisztina, IVSZAz IKT-szektorban egyre inkább a home office válik normává, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint emiatt szükség lenne a home office és a távmunka alkalmazási feltételeinek szétválasztására.

A szövetség szerint, míg a 2019 május végét megelőző három hónapban csupán 85 ezren dolgoztak távmunkában vagy home office-ban, az idén ugyanebben az időszakban már 355 ezer ember élt ezzel a lehetőséggel. A magyarországi IKT-vállalkozások 65 százaléka továbbra is fenntartja az otthoni munkavégzés lehetőségét.

Az IVSZ úgy gondolja, hogy a home office és a távmunka nem teljesen azonos két atipikus foglalkoztatási forma. Míg a távmunkában a munkavégzés nem minden esetben zajlik a hagyományos munkarend idejében, addig a home office-ban dolgozók a hagyományos munkarendben dolgoznak, és ennek a munkajogi adminisztrációs kötelezettségei is vonatkoznak rájuk, ezért szükséges a jogalkotónak is ezt a két foglalkoztatási formát elkülönítve kezelnie.

A Munka törvénykönyve (Mt.) jelenleg nem rendelkezik például arról, hogy a munkáltató visszarendelheti-e távmunkavégzés/home office esetén a munkavállalót, ha a munkavállaló életkörülményei megváltoznak vagy a munkakörhöz kapcsolódó feladatokban változás áll be, vagy a munkavállaló visszaél ezek lehetőségével. Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók esetében gondot jelenthet, hogy a jelenlegi szabályozás értelmében, ha home office munkavégzésben állapodnak meg a felek, azt egyik fél sem módosíthatja egyoldalúan, rugalmasan az aktuális feladatokhoz igazodva.

Megfelelő keretek között, de biztosítani szükséges a munkavállalók számára a tervezhetőséget, a munkáltató számára pedig a jogot, hogy indokolt esetben irodai munkavégzésre hívja az egyébként home office-ban dolgozó kollégáit — véli a szövetség. Az IVSZ javasolja a munkavégzés helyére vonatkozó szabályozás átemelését az Mt-be, a felek közös megegyezésének lehetővé tételével. Fontos lenne az is, hogy a Mt. adjon módot arra, hogy a munkáltatónak lehetősége nyíljon egyedi megállapodás alapján alkalmi home office lehetőséget biztosítania a munkavállalóknak anélkül, hogy ehhez minden alkalommal munkaszerződést kellene módosítani.

A szervezet szerint a szabályozásnak egyértelművé kell tennie azt is, hogy otthonról végzett munka során a fizikai munkakörülmények megteremtése és fenntartása, a munkáltató által az egyes munkakörökhöz elrendelt adatvédelmi, biztonsági előírások betartása alapvetően a munkavállaló felelőssége. Törvénybe kellene foglalni azt is, hogy a munkavállaló köteles legyen bejelenteni a munkáltatója számára, ha a home office munkavégzésének helyszíne megváltozik.

Az IVSZ szerint nem egyértelmű a home office-ban, távmunkában foglalkoztatott munkavállalóknak adható havi húszezer forintos szja-mentes juttatás számításának módja sem. Az IVSZ tisztázni javasolja, hogy a jogalkotó a ténylegesen a home office-ban töltött napokat érti-e a kifizetési jogosultság alatt, vagy azt az időszakot, amelyben a munkavállaló már az Mt. szerinti távmunka-szerződéssel rendelkezik, így mindenképp pontosítani kell a kifizetés és elszámolás indokoltságát.

Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára a közleményben kiemelte: a szabályozás pontosítása azért lényeges, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldalon se legyenek bizonytalanságok az atipikus foglalkoztatási formák kereteire vonatkozóan.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Feltörte az NNI it-rendszerét, 15 évet kapott

pén nov 25 , 2022
ShareTweetPinShareTizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék első fokon azt a férfit, aki feltörte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) informatikai rendszerét. A bíróság közleménye szerint a férfit terrorcselekmény és információs rendszer több mint száz rendbeli felhasználásával – részben folytatólagosan, részben üzletszerűen – elkövetett csalás miatt marasztalták el. […]
börtön

És még ez is...