Érdekességek a világ nagy gumigyártói kapcsán

nyári gumiAz autógumikat értékesítő cégek három nagy kategóriába sorolhatók. A legismertebb és legkeresettebb márkák többsége a prémium kategóriába tartozik. Ezenfelül vannak középkategóriás és olcsó gumik is.

A prémium gyártók termékeiről elmondható, hogy kiváló minőségű összetevők felhasználásával készülnek, és a létező legmodernebb gyártási technológiával állítják elő az abroncsokat. Ennek következtében az ilyen gumik lassan kopnak, és jól tűrik a hőmérséklet gyors ingadozását. Jó a tapadásuk, amely a váratlan forgalmi szituációk esetén akár életmentő is lehet.

Az olcsóbb nyári gumik és téli abroncsok ezzel szemben gyorsabban kopnak és nagyobb menetzajjal is jár a használatuk. Többségüknek nagyobb féktávra van szükség a hirtelen megálláshoz.

Ismert prémium gumigyártók

Az egyik legismertebb a Continental, amely nem csak személyautók, hanem haszongépjárművek számára is gyárt gumikat. Már az 1800-as évek vége óta létezik a gyártó, az egyik legjelentősebb újításuk a tömlő nélküli abroncsok.

Több olyan gumigyártó is állít elő prémium abroncsokat, amelyek a múltban vagy a jelenben érdekeltek a világ leghíresebb autóverseny szériájában, a Formula 1-ben. Az egyik ilyen a GoodYear. Az amerikai cég abroncsain debütált a Ford T-Modell, de ők adják a NASA járműveihez is a gumikat.

A Bridgestone világszerte ismert gumi-előállító óriásvállalat. Kitűnő minőségű gumikat gyárt autókhoz és motorkerékpárokhoz egyaránt, de repülőgépek számára is készítenek abroncsokat. A japán céget még a ‘30-as években alapították, közel száz éves múlttal rendelkezik tehát. Az évezred elején a legnagyobb gumigyártóként tartották számon.

A Pirelli az F1 és a MotoGP jelenlegi gumibeszállítója. Céljuk az, hogy felhasználják az utcai autógumik előállításában azokat a tapasztalatokat, amelyeket a két királykategóriás versenyszéria során begyűjtenek. Az olaszok kaptak már hideget és meleget is a gyorsan kopó Forma-1-es gumik kapcsán, amelyeknél persze képesek tartósabbakat is készíteni, ugyanakkor igyekeznek mindenben megfelelni annak érdekében, hogy valódi “Száguldó Cirkusz” legyen az F1.

Akik kevésbé vannak rivaldafényben

Bár hazánkban sokan vásárolnak Dunlop gumikat autójukhoz, mégsem cseng olyan ismerősen ez a márkanév a legtöbb ember számára. Pedig sebességrekord is fűződik a Dunlop nevéhez, továbbá számos innováció is. A DSST defekttűrő rendszert például a Dunlop fejlesztette ki.

A Yokohama annak ellenére, hogy inkább számít már középkategóriás abroncsgyártónak, magas szintű technológiával dolgozik. Ha egy dolgot kellene kiemelni a japán gyártó kapcsán, akkor az a gördülési ellenállás értékének bevezetése volna. A Yokohama ráadásul nem csak innovatív, de még a környezettudatosságra is nagy hangsúlyt fektet.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megkezdődött a Sarkvidéki Expressz száloptikai kommunikációs vonal lefektetése Murmanszknál

szo aug 7 , 2021
Megkezdődött a Barents-tengeren pénteken a Sarkvidéki Expressz elnevezésű, tenger alatti kommunikációs kábel lefektetése, amely az orosz északi sarkvidéken áthaladva fogja összekötni Murmanszkot és Vlagyivosztokot. „Ma megkezdjük a mélyvízi munkálatokat az optikai kábel lefektetésében a Barents-tengeren. A kilépési pont a Tyeriberka parti állomásnál található, a további munkálatok a Barents-tengeren, keleti irányban […]
Alekszej Strelcsenko, az Perspektivikus Technológiák Hivatalának vezérigazgatója egy online sajtótájékoztatón, amelyen bemutatja az orosz sarkvidéki Murmansk és Vlagyivosztok közötti transzarktikus víz alatti száloptikai vezeték építési projektjét, valamint a mélyvízi kábelfektetés megkezdését. (Foto: Szergej Bobylev, TASSZ)

És még ez is...