Ismerj meg egy hazai rádiócsatornát, mely a roma kultúra értékeit közvetíti

online-radio.huHazánkban igen sokféle rádióállomás közül válogathatnak a hallgatók, az ismert, országos kereskedelmi adóktól kezdve a regionális csatornákon át a tematikus rádiókig.

Ez utóbbiak közé tartozik a mostanság első születésnapját ünneplő Rádió Dikh is, amely a népszerű roma televíziócsatorna, a DikhTv tulajdonosának ötlete alapján indult. A csatorna szlogenje: “romákról, nem csak romáknak!”.

E mondat alapján tehát a rádió szellemisége a roma nemzetiség értékeit közvetíti, ugyanakkor nem kizárólag ők a célcsoport, sőt, szeretettel várnak minden olyan hallgatót, aki szívesen megismerkedne kultúrájukkal. A Rádió Dikh az Online Rádió weboldalán, valamint az FM 100.3 frekvencián is elérhető.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen tematikájú rádió felépítését?

Tény, hogy egy roma csatorna minden, csak nem átlagos, így könnyen kiemelkedik a mindenki által ismert, populáris adók közül. Aki pedig unja már az épp trendi slágereket, a megszokott műsorvezetőket, és valami mást keres, annak érdemes megismerkednie ezzel az adóval, hisz az újdonság varázsa garantált.

Persze a megszokott sémák itt is fellelhetőek: sok-sok zene, kívánságműsor, partimix, beszélgetés meghívott vendégekkel, egy-egy adott téma mélyreható kivesézése.

A “roma kultúra” kifejezést hallva az általánosan elterjedt előítéletek miatt sokan azonnal a fogalom sarkított értelmezésére gondolnak, holott ez a népcsoport igen értékes hagyományokkal rendelkezik, melyeket kár volna nem megismerni. Erre pedig kiválóan alkalmas a Rádió Dikh.

Milyen műsorokat hallhatsz itt?

Nézzük is meg, hogy mire számíthat, aki hallgatóként bekapcsolódik az adásba:

  • Jazz panoráma: gondoltad volna, hogy mennyi kiváló roma jazzmuzsika létezik? Ha ez számodra eddig ismeretlen terület volt, akkor ebben a műsorban remek válogatásokat hallgathatsz meg belőlük.
  • Muzsika hangja: klasszikus roma zene minden mennyiségben. A régi korok szerzeményeinek bemutatása oktató, szórakoztató formában, neves előadók élettörténetével megspékelve, egy zongoraművész műsorvezető narrálásával.
  • Roma szalon: kulturális magazinműsor, melyből nem maradhatnak ki a zenei, képzőművészeti, irodalmi, filmművészeti alkotások és alkotók sem. Mindemellett a roma hagyományok és híres sportolók bemutatása is részei az adásnak.
  • Spiritusz: vallási műsor, mely a nagy világvallások hagyományait, tanításait, gyakorlatait mutatja be informatív, szórakoztató formában, meghívott vendégek segítségével.
  • Trajo: az adás olyan emberek élettörténetét mutatja be, kiknek sorsában nagy jelentőséget játszott a hit, a kereszténység, az Istennel való kapcsolat.
  • Zsa shej: női magazinműsor, melyben visszatérő téma a roma nők helyzete, társadalomban betöltött szerepe, illetve a kultúra megismertetése a nem roma hallgatókkal.
  • BóDihkhívánságműsor: kívánságműsor az ifjabb Bódi Csabi vezetésével.

Válaszd az online rádiózást!

Nem gond, ha távol élsz a fővárostól, ugyanis a rádió műsorát kiváló minőségben, bárhonnan élvezheted az interneten keresztül is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Határátkelés: most az ukrán it-rendszer állt le

sze dec 21 , 2022
ShareTweetPinShareAz ukrán oldalon történt informatikai hiba miatt szünetel a határforgalom minden ukrán-magyar határátkelőn – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. A tájékoztatás szerint 6.30 óra óta szünetel a ki- és beléptetés az ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyeken. Az ukrán fél közlése szerint a szakemberek már dolgoznak a hiba elhárításán. A rendőrség a […]
Ukrán határ

És még ez is...