Kopott fapadló felújítása házilag? Igen, ilyen egyszerű!

festekpalota.huAz újonnan elkészült és a gondosan ápolt régi fapadlók gyönyörűek, a lakások ékei, azonban az idő vasfoga ezeket sem kíméli, így idővel fakulnak, megkopnak, és felújításuk időszerűvé válik.

A kopott, fényét vesztett, foltos padló nemcsak csúnya és lehangoló látvány, de rövid élettartamú is lesz, hiszen nincs már meg rajta a védőréteg, amely megóvhatná a léptektől, szennyeződésektől, nem is lehet kérdés, hogy azonnali felújítást érdemelnek. A Festékpalota.hu favédő szereinek használatával megóvhatja a különböző fafelületeket a károsodásoktól, biztosíthatja, hogy azok eredeti szépségükben tündököljenek még hosszú ideig. Azonban tudnia kell, hogy ez nem kis feladat. Szakembert hívni sokszor nehézkes, jó időbe telik, meg sokba is kerül, így felmerülhet Önben a saját kivitelezés gondolata. Valóban olyan jó ötlet? Könnyen megvalósítható?

Időtálló, gyönyörű fapadlók

Otthonainkat rendszerint hosszú távra tervezzük, és ennek megfelelően választjuk meg a különféle építőanyagokat, berendezési tárgyakat is. Ősidők óta előszeretettel alkalmazunk természetes anyagokat, köztük a fát, számos szerkezethez. Élettartama növeléséhez, szépsége megőrzéséhez azonban kezelést és rendszeres utógondozást igényel mind bel-, mind pedig kültéren.

A lakások burkolatainak kiválasztása ízlésbeli és komoly anyagi kérdés, azonban mivel otthonainkat legalább 15-25 évre tervezzük, mindenképp megéri a drágább megoldást választani. Sokan kedvelik a természetes szépségű és melegséget árasztó hajó-, svéd- vagy tömörfa padlókat, amelyek új korukban, illetve megfelelő ápolás mellett gyönyörűek lehetnek. Idővel azonban felújításra szorulnak.

Fapadló felújítása házilag?

A kezdetben gyönyörű fapadlók az idő előrehaladtával a gondos ápolás ellenére is veszítenek fényükből, és felfrissítést igényelnek. A kopásnak több oka is lehet, elsődlegesen a nem rendeltetésszerű használatból ered, de a rendszeres ápolás elmaradása is okozhatja.

Szerencsére azonban a fapadlók felújíthatók, így növelhető az élettartamuk. A tömör, jó minőségű parketta akár öt alkalommal is megújítható, így élettartama 10-15 év is lehet, azonban a vékony kopóréteggel rendelkező szalagparketta esetében csak 1-2 renoválás lehetséges.

Hogyan történik a felújítás?

Amennyiben maga tervezi a kopott parketta, hajópadló és más fapadló rendbe hozatalát, kalkulálnia kell vele, hogy nagy munkával jár. A szoba teljes kiürítésével kell kezdeni, ezt követően pedig a szegőléceket, küszöböket eltávolítani. Alapos tisztítás után kezdheti meg a csiszolást. A portalanítást és tisztítást követően következhet a hézagok kitöltése, fugázása, majd a padló alapozása a tapadás érdekében. Egy újabb csiszolás és portalanítás után hordható fel a lakkréteg.

A lakkozás irányát, illetve az alkalmazott anyagokat illetően tájékozódjon a szaküzletekben, ugyanis a hagyományos, műgyanta alapú, kétkomponensű parkettalakkok mellett már egykomponensű vízbázisú vagy oldószeres változatok is léteznek. Belevágna? Kérje szakértők segítségét!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az őszi és kegyeleti dekorációk készítéséhez nélkülözhetetlen kellékek

szo okt 14 , 2023
Mi jut eszedbe, ha az őszre gondolsz? A gyönyörű színek, a lehulló falevelek, a kellemesen hűvös esték, az iskolakezdés, a gesztenye és a sült tök fenséges illata? Az ősz egy csodálatos évszak, már akkor is, ha csak a színeit nézzük. Ilyenkor a fák zöld lombjai sárgává, pirossá vagy barnává válnak, […]
valex.hu

És még ez is...