Nem csak a tér, de a monitorok is görbülnek… és ez jó

Philips 346B1C monitorA Philips jóvoltából kipróbálhattuk a gyártó 346B1C modelljét. Az ívelt monitort a keményen dolgozó kis-, közepes-, és a magukat nagy embernek gondolók is szeretni fogják!

A Philips 346B1C monitor 3440×1440 pixeles felbontása és a 21:9 képaránya brutálisan hat egy átlagos 21 colos 1920×1080 pixeles monitor után. Már a vízszintes méret bő harminc centiméteres növekedése is mellbevágó, de ennél sokkal jelentősebb az a 360 pixeltöbblet, amivel függőlegesen magasabb a Philips harminc colos monitora, mint a „kistestvére”. Webszerkesztéskor, grafikai munkavégzésnél jóval kevesebbet kell scrollozni – szinte szó szerint érzi a felhasználó, ahogy növekszik a termelékenysége. Nem véletlen, hogy a gyártó munkához és szórakozáshoz egyaránt ajánlja a kijelzőt. A Philips 346B1C-t elsősorban munkára való monitornak tervezték, így inkább erre összpontosítottak a mérnökök – de specifikációi a szórakozást előtérbe helyező felhasználók számára is csábítónak bizonyulhatnak.

A nagyvonalú képernyőszélesség és pixelszám, valamint a tisztességes pixelsűrűség pazar munkaélményt nyújt — mondhatjuk, hogy már-már szórakozássá varázsolja a munkát. A csúcsprofi gémerek kivételével a játékos kedvű felhasználók is szeretni fogják a monitort. A monitor masszívan felépített, valamint jó néhány hasznos kiegészítő funkcióval rendelkezik. Felszerelték -mások mellett- például USB-C csatlakozóval, vagy egy PowerSensorral is, amelyek meglepően hasznosak. Ráadásul a Philips 346B1C monitorral egy plusz monitort is ki lehet váltani. Kevésbé zsúfolt, több feladat egyidejű elvégzésére alkalmas, egyképernyős környezetet alakítható ki a MultiClient integrált KVM kapcsolónak köszönhetően. Ennek két üzemmódja is van: a Picture-in-Picture (PiP) és Picture-by-Picture (PbP). Ezekben az üzemmódokban a képernyőn két számítógép képe is megjeleníthető egyszerre, ráadásul mindkét gép kezelhető egy-egy billentyűzettel és egérrel, ha azokat a monitor USB-elosztójához csatlakoztatjuk.

Nem játékra tervezték, és mégis…

Az OSD menű tartalmazta a Philips-től megszokott beállítási lehetőségeket, beleértve a különböző gamma- és színhőmérsékleti módokat. Bár a teszteléskor nem láttuk szükségét a gamma beállításának komolyabb módosítását, ám az 5000K-s színhőmérséklet beállítása hasznos. Akik féltik a korai öregedéstől a szemüket azoknak érdemes beállítani a monitort egy szépen kiegyensúlyozott alacsony kék fényű módra. A kijelző VA paneljének fő erőssége a kontraszt. A statikus kontraszt itt viszonylag erős, más LCD paneltípusokhoz képest kiváló mélységet és hangulatot biztosít. A monitornak meglehetősen élénkek, de nem bántóan élénkek a színei. Bár egyértelműen nem játékmonitornak tervezték, a 100 Hz-es frissítési frekvencia segíti a játékélményt: csökkentette az érzékelt elmosódottsági szintet az alacsonyabb, például 60 Hz-es frissítési frekvenciához képest. A bemeneti késleltetés is meglehetősen alacsony, így a felhasználók túlnyomó többségének számára kiváló játékélményt nyújt a Philips ívelt monitora.

A Philips 346B1C monitor egy funkciógazdag termék, tisztességes, komoly teljesítményt nyújtó hatalmas kijelző, elfogadható áron. A monitor masszívan megépített és funkciókban gazdag monitor, amellyel élmény dolgozni.

Pozitívumok

  • Az sRGB-n túli színskála jó kiterjesztése, de nem szélsőséges – meglehetősen élénk és változatos színkibocsátást biztosít.
  • Viszonylag erős statikus kontraszt és könnyű, matt, erős szemcsézettségtől mentes képernyőfelület, amely más paneltípusoknál jobb mélységet és hangulatot biztosít.
  • A 100 Hz-es frissítési frekvencia Adaptive-Sync támogatással és a meglehetősen alacsony bemeneti késleltetéssel javítja a játékélményt.
  • Tisztességes pixelsűrűség és felbontás, amely hasznos munkaterületet kínál a filmek és a játékok számára.
  • Sokféle csatlakozási lehetőség, a portok és funkciók jó választéka.

Negatívumok

  • A fényérzékelő rugalmatlan, ezért sok felhasználó számára nem lesz praktikus. Nekünk nem sikerült stabil működésre bírni – időnként gyorsan elaltatja a kijelzőt, időnként olyan, mintha nem is lenne.
  • A kezelőgombok piktogramjai gyakorlatilag nem látszódnak a monitor alsó káváján.

Részletes műszaki adatok.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

És most sem sikerült aranyat nyerni a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

ked szept 5 , 2023
ShareTweetPinShareMagyar aranyérem nélkül ért véget Szegeden a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (International Olympiad in Informatics – IOI). A rangos informatikai tanulmányi versenyen – amelyre a világ kilencven országából érkeztek diákok – az abszolút első helyet Tingcsinag Hszü (Tingqiang Xu) érte el Kínából, a második a szintén kínai Szejüan Cseng (Siyuan Cheng) […]
IOI - 2023: a magyar csapat

És még ez is...