Hogyan kell helyesen etetni a papagájt?

vitalpet.huHázi kedvenceink helyes etetése hozzájárul egészségük megőrzéséhez és a hosszú, boldog életükhöz. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen minőségű madáreleséget vásárolunk, valamint, hogy ezt mivel egészítjük ki.

A helyes táplálás a változatos étrenden alapul, nem elég csupán a speciális mageleséget etetni, hanem oda kell figyelni arra is, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, nyomelemet, vitamint, növényi és állati fehérjét fogyasszon a madár.

A helyes étrend alapja a változatosság

A jó minőségű magkeverékek, mint például a Vitalpet webáruház madáreledelei, válogatott és komplex összetevőkből állnak, ugyanis nem mindegy, hogy az eleség milyen arányban tartalmaz száraz és olajos magvakat. A helytelen arányú táplálás egyoldalú, így a papagáj könnyen megbetegedhet. Az is fontos, hogy a magvak ne legyenek hőkezeltek és csíraképtelenek, mert ez az eljárás jelentősen csökkenti az eleség beltartalmi értékét.

A magkeverék mellett mindig kapjon a madár zöldséget, gyümölcsöt és állati fehérjét, így tehetjük étrendjét változatossá és kerülhetjük el a hiánybetegségeket.

Milyen zöldségeket kaphat a papagáj?

Madarunk nyugodtan kaphat uborkát, sárgarépát, petrezselymet, de nagyon jó választás a kaliforniai paprika, a zöld- vagy a pritaminpaprika, akár a csípős változatot is odaadhatjuk neki. A papagáj ezeken kívül nagyon szereti a salátát, a cukkinit, a padlizsánt, a sütőtököt, a spenótot és a sóskát, de zellerlevelet, zöldborsót, babot, kukoricát vagy tujamagot is adhatunk neki.

A papagájnak adható gyümölcsök

A gyümölcsök közül papagájunk etetéséhez válasszuk az almát, a körtét, a banánt, a kiwit és a cseresznyét, de adhatunk neki mangót, barackot, dinnyét, szőlőt és epret, sőt akár a málna, a ribizli, a szeder, a narancs és a füge is kiváló választás.

A zöldségeket mindig alaposan meg kell mosni, a gyümölcsökből pedig a magot ki kell szedni, mielőtt kedvencünk elé tennénk azokat.

Fontos az állati eredetű fehérje is!

Ahhoz, hogy semmiféle hiánybetegségben ne szenvedjen a papagáj, rendszeresen kell állati fehérjét is kapnia, ami állhat reszelt főtt tojásból, túróból, sajtból vagy párolt fehér húsokból. Az állati eredetű fehérjével hetente egyszer kínáljuk meg a madarat, így mindig csak megfelelő mennyiségű fehérje fog bejutni a szervezetébe.

Csírák és lágyeleségek

Kiváló minőségű előre gyártott lágyeleségeket lehet vásárolni, de ez akár otthon is elkészíthető. A madár szokásos mageleségét helyezze 24 óráig vízbe, majd szűrje át. Ezután mossa át, és hagyja állni addig, amíg a csírák megjelennek.

Kalcium, kavics és csőrkoptató

Mindemellett rendszeresen adjon a madárnak kalcium pótlást, a kavicsok pedig az emésztését segítik. A szépia kiváló csőrkoptató, de tehet a ketrecbe fenyőtobozt és ágakat is erre a célra.

Ahhoz, hogy a papagáj minden szükséges tápanyagot megkapjon, tartsa be a fenti tanácsokat és táplálja az állatot változatos, friss, egészséges alapanyagokkal. A madár meghálálja a gondoskodást és hosszú évekig lehet a hű barátja.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Világgazdasági Fórum metaverzumot hozott létre

sze jan 18 , 2023
ShareTweetPinShareA Világgazdasági Fórum közgyűlésén az Accenture és a Microsoft közösen mutatta be a Global Collaboration Village nevet viselő metaverzum működő prototípusát. A prototipust azért hozták létre, hogy a világ legsürgetőbb kihívásaihoz a gyakorlatban is megvalósítható megoldásokat fejleszthetnek. A világ különböző pontjáról, közel 80 vezető szervezet képviselője csatlakozott a metaverzumban tartott […]
Julie Sweet, az Accenture elnök-vezérigazgatója

És még ez is...