Kiderül végre mire szolgálhattak a Microsoft-kenőpénzek

lejA 2009-ben Romániában kormányon lévő párt választási kampányát finanszírozhatták azokból a kenőpénzekből, amelyek az úgynevezett Microsoft-ügyben cseréltek gazdát – derült ki hétfőn a legfelsőbb bíróságon, az ügy tárgyalásának kezdőnapján. A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly ősszel indított bűnvádi eljárást kilenc volt miniszter ellen, azzal gyanúsítva őket, hogy csúszópénzért részesítettek előnyben bizonyos cégeket az általuk vezetett minisztériumok számítástechnikai közbeszerzéseinél.

Az ügyészek szerint az oktatási, az informatikai és a pénzügyi minisztérium több korábbi vezetője néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadott el, hogy a piaci árnál harminc-negyven százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár ötven százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá. A bíróság által hétfőn kihallgatott négy vádlott közül három beismerő vallomást tett.

A DNA szerint mind a Microsoft-szoftverek vásárlásakor (2004-ben), mind a lejárt licencek megújításakor (2009-ben) a szoftvercég által felajánlott 15-20 százalékos árengedményt az üzletben részt vevő cégek vezetői jutalék gyanánt zsebre tették, illetve a politikai döntéshozók megvesztegetésére fordították.

One comment to “Kiderül végre mire szolgálhattak a Microsoft-kenőpénzek”
  1. Valamit nem értek; ha csúszópénzről van szó (magyarul megvesztegetés történt), akkor a vesztegetőnek is a vádlottak padján a helye. Ha zsarolás, akkor a MS az utolsó, akiről feltételezem, hogy feljelentést tett miniszterek ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.