Mitől lesz specialty egy kávé?

kaveverzum.huNem titok, hogy a kávé az egyik legkedveltebb ital a világon. Egy ízekben gazdag, meleg csésze kávé ugyanis képes még a legrosszabb napokon is felvidítani. De sok ember számára a kávé több mint egy szimpla ital, az életük fontos részévé vált. Egyes becslések szerint napi kétmilliárd csésze kávé elfogyasztásával egyértelmű, hogy a folyékony aranynak a népszerűsége nem fog egyhamar alábbhagyni.

Ez a fajta közkedveltség pedig azzal járt együtt, hogy a piacot elárasztották a szupermarketekben és élelmiszerüzletekben is kapható kiábrándító minőségű kávék. Ennek viszont az volt az előnye, hogy az emberek még inkább keresni kezdték a KávéVerzum kávé kínálatában is fellelhető specialty és kézműves kávékat. Hogy miben különböznek ezek a nagyüzemben készült kávétól? Olvass tovább, és megtudhatod!

A specialty kávé

A specialty kávé kifejezés olyan magasabb minőségű kávékat takar, amelyek az SCA skálán (zöldkávé osztályozási és kóstolási protokoll) 80 pont feletti eredményt érnek el. Ezen a kóstoláson figyelembe veszik az illatot, az ízt és az utóízt, a savasságot, a testességet, az egyensúlyt, az édességet és úgy egyben összképet. Ha összesítésben 80 és 85 közötti pontszámot szerez a kávé, akkor nagyon jónak minősül. 85 és 90 pont között kiváló, míg 90 pont felett pedig kiemelkedő kávéról beszélünk.

Összefoglalva tehát, egy kávé akkor számít specialtynek, ha egy megfelelő mikroklímával rendelkező kávéövben termesztették, gondosan válogatott, hibátlan kávészemekből áll, és legalább 80 pontot szerzett az SCA minősítésen.

De ahhoz, hogy ezekből a kávékból a maximumot lehessen kihozni, fontos az is, hogy a pörkölőmesterek megfelelő tudással rendelkezzenek a kávé sajátosságairól, hogy a pörkölésen keresztül meg tudják jeleníteni annak egyedi aromáit és a termőterület sajátosságait. Továbbá szükség van egy képzett baristára is, aki az ideális eljárással elkészíti a tökéletes kávéitalt.

Mi az alapvető különbség az ipari és a kézműves pörkölés között?

Bár ha egymás mellé teszed a két megpörkölt kávészemet, akkor látszólag ugyanolyan a színük, de nagyon nem mindegy, hogy mennyi idő alatt érték el az adott pörköltségi szintet. Az ipari pörkölés általában 90 másodpercig tart, aminek következtében ugyan a gyártók több kávét tudnak előállítani, de ez a gyorsaság a minőség rovására megy, mivel kevesebb aroma tud így kialakulni a szemekben.

Míg a kézműves pörkölés sokkal lassabb, az első reccsenésig tart, ami azt az ideális pontot jelöli, amikor a savasság, a testesség, valamint az édes és a gyümölcsös ízek harmóniában vannak. Majd ezután hideg levegővel lehűtik és pihentetik a szemeket, amelynek köszönhetően a felesleges szén-dioxid eltávozik. De az is egy fontos különbség, hogy az ipari pörköléssel szemben ennek a folyamatnak a során figyelembe veszik a nedvességtartalmat, a fajsúlyt, a méretet, a színt, valamint az alapanyag származási helyét.

Reméljük, hogy a fentebb leírtak téged is arra sarkallnak majd, hogy a kávé választás során a minőséget válaszd az olcsó ár helyett.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Légy észnél, ha elektronikai cikket veszel!

ked márc 21 , 2023
ShareTweetPinShareAz Euronics tapasztalt szakértői szerint sok vásárló nincs tisztában azzal, hogy mire fontos figyelni az elektronikai eszközök vásárlásakor. Mivel a forgalmazók kötelesek felelősséget vállalni a jogszabályban meghatározott ideig a termékeik javításáért, a legtöbben nem is gondolunk bele, amikor új elektronikai eszközt vásárlunk, hogy az a tervezettnél előbb felmondhatja a szolgálatot. […]
Euronics kupon

És még ez is...