Koltay az „internetes univerzumban” rejlő veszélyekre figyelmeztet

Nemzeti Média- és Hírközlési HatóságA kiberbűnözés elleni küzdelem nemcsak technikai kérdés, hanem széles körű társadalmi összefogást igénylő misszió: a dinamikus fejlődés és alkalmazkodás mindannyiunk számára alapvető jelentőséggel bír – jelentette ki Koltay András.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az online csalások visszaszorítása érdekében KiberPajzs elnevezéssel tavaly indított oktatási-kommunikációs program összegző konferenciáján elmondta: az „internetes univerzumban” rejlő veszélyekkel – mint az adathalászat, az elektronikus csalás vagy a hívószám-hamisítás – naponta szembesülünk, az NMHH célja pedig a biztonságos és kiszámítható online világ.

Koltay az elmúlt év eredményeiről elmondta: létrehozták a kiberpajzs.hu oldalt, ahol a felhasználók tanácsokat kapnak az online felhasználói tudatosság erősítésével, a digitális veszélyekkel, azok megelőzési módjával kapcsolatban, emellett számos konferenciát, workshopot szerveztek az új megoldások, stratégiák megosztására. A KiberPajzs résztvevői elindították a „KiberKeddet„, vagyis a hónap első keddjén saját csatornáikon kommunikálnak a digitális biztonságról.

Az NMHH elnöke elmondta, hogy az együttműködés első évében a hatóságot két téma érintette közvetlenül, az egyik a hívószám-hamisítással kapcsolatos szolgáltatói beavatkozások és szabályozási lehetőségek áttekintése, a másik a postai szolgáltatók nevének és arculati elemeinek felhasználásával elkövetett csalások elleni fellépés.

Hozzátette, az NMHH számára a hívószám-hamisítást nehezítő szolgáltatói beavatkozások és az ezzel kapcsolatos szabályozási lehetőségek kidolgozása az egyik legfontosabb szakmai feladat, készül egy szabályozási koncepció, amely segítséget adhat a jogszabályalkotási munka megkezdéséhez. Elmondta azt is, hogy felmerült a különböző bűnüldöző szervekhez bekötött, az online pénzügyi visszaéléseket kezelő forródrót kialakításának lehetősége is.

Koltay hangsúlyozta, hogy a digitális kockázatokkal szembeni védekezés soha véget nem érő versenyfutás, ahol a cél a biztonságos és megbízható online környezet megteremtése. Hangsúlyozta: hiszi, hogy a projektben részt vevő szervezetek hozzájárulnak a digitális világ biztonságosabbá tételéhez. Az NMHH elkötelezett a megkezdett munka folyatásában, hogy szorosan együttműködjön partnereivel az online tér biztonságának további erősítéséért – emelte ki. Mint mondta, a KiberPajzs nemcsak eszköz, hanem „olyan alap, amire a jövőben bizton építhetünk”.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

IM: erősítenék a lakosság digitális immunrendszerét

csü nov 16 , 2023
Az Igazságügyi Minisztérium (IM) a fogyasztóvédelem és az áldozatsegítés révén is kapcsolódik a kiberbiztonsághoz — mondta Répássy Róbert. Az IM parlamenti államtitkára az online csalások visszaszorítása érdekében KiberPajzs elnevezéssel tavaly indított oktatási-kommunikációs program összegző konferenciáján elmondta: a szakmailag leginkább érintett szervezetek felismerték, hogy az online térben fenyegető veszélyeket csak együttműködve […]
Igazságügyi Minisztérium

És még ez is...