John Sadovy 1956-os fotói online kiállításon

Szabadságharcosok közöttÚj, online kiállításként is elérhetőek John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM).

Mint a közleményben felidézik, az MNM és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, együttműködésben a fotós két lányával, Liza Jane Sadovyval és Yvonne Sadovy de Mitchesonnal, másolati fényképkiállításon mutatott be válogatást Sadovy (1925-2010) 1956-ban készített felvételeiből tavaly október 21. és december 10. között a múzeum Kupolatermében. A Szabadságharcosok között – John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból című, nyolcvanöt történelmi felvételt bemutató időszaki kiállításhoz elkészült egy online tárlat, amelyet Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ munkatársai állítottak össze.

A különleges fotók sok leírással és információval együtt a Nemzeti Múzeum honlapján a virtuális kiállítások között, a MuseuMap Galleryn pedig a Kiállítások menüpontban, az online kiállítások oldalon láthatók magyar és angol nyelven. Sadovy a Life című amerikai képes hetilap számára tudósító, cseh származású fotóriporter 1956. október 29. és november 1. között volt szemtanúja és krónikása az október 23-án kitört magyarországi forradalom eseményeinek. A fotóriporter világhírűvé vált képei mellett több olyan, Magyarországon korábban be nem mutatott felvétel látható az online kiállításban is, amely bepillantást enged a szabadságharcosok tűzszünet alatti életébe, valamint egy ausztriai menekülttáborban várakozó magyarok világába.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Százmillió forintra büntették a Kulcs-Soft Nyrt. alapítóját

sze febr 21 , 2024
ShareTweetPinShareA Magyar Nemzeti Bank százmillió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójára, az igazgatóság jelenlegi elnökére a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A jegybank közleménye szerint a magánszemély több, a jogszabály által tiltott módon manipulálta a tőkepiacot, és ezzel félrevezető, hamis jelzést adott a befektetőknek […]
Kulcsar-Tibor-Kulcs-Soft

És még ez is...