A NAIH nem talált fogást a Datadat Kft.-én

Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH)Lezárult a vizsgálat, nem követett el törvénysértést a Datadat az előválasztás előtt küldött sms-ekkel.

Közleményt adott ki a Datadat Professional Kft., melyben közölték, több mint egy év eltelte után bírság vagy törvénysértés megállapítása nélkül zárult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata a szervezetet érintően. A hatóság által vizsgált adatkezelés és adatfeldolgozás 2021 őszén, az ellenzéki előválasztás idején történt. Az ügyben a Datadat egy ügyfele révén vált érintetté: sms-eket küldött ki ügyfele regisztrált szimpatizánsai részére.

Jogkörénél fogva a NAIH adatvédelmi törvénysértés esetén „közigazgatási hatósági vizsgálatot” indíthat, és annak eredményeként bírságot is kiszabhat. A most lezárult eljárás nem ilyen volt, mivel a hatóság nem talált olyan szabálytalanságot, ami miatt közigazgatási hatósági eljárást indíthatott volna. A NAIH által választott, egyszerűbb vizsgálati forma kizárja, hogy az érintett felek bírósághoz fordulhassanak a megállapításokkal szemben.

A vizsgálati eljárást lezáró jelentésében a NAIH nem állapított meg törvénysértést a Datadatot érintően, nem szabott ki bírságot a Datadatra, nem emelte hivatalból közigazgatási hatósági eljárás szintjére az ügyet, ami törvénysértés esetén egyenes következmény volna, nem hozott a vizsgálat végén olyan, kötelező érvényű döntést, amelyet a Datadatnak hatósági kötelezvényként végre kellett hajtania, nem talált olyan szoftverfunkciót vagy fejlesztést, amely a GDPR szabályaival ellentétes volna, és amelyet a Datadat fejlesztett, értékesített vagy viszonteladott volna szoftverszolgáltatásként ügyfele részére.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nem volt jó idén pc-gyártónak lenni

csü dec 28 , 2023
ShareTweetPinShareAz International Data Corporation (IDC) friss előrejelzése szerint a személyi számítógépek (pc-k) globális eladásai éves szinten 13,8 százalékkal, mintegy 251,8 millió darabra csökken az idén. Az amerikai kutatócég augusztus végén minimálisan kisebb, 13,7 százalékos csökkenésre számított 252 millió pc kiszállításával. Tavaly nagyobb mértékben, 16,6 százalékkal zuhantak a kiszállítások. Az ideivel […]
IBM PC

És még ez is...