Magyar bankjegy- és zebrafelismerő mobilalkalmazás készül

2

forintBankjegy-, szín-, szöveg-, buszjáratszám- és zebrafelismerő mobiltelefonos alkalmazás készül látássérülteknek a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében. A svájci forrású programban számos más kutatási projekt is fut, köztük olyan is, amelynek célja a látás részleges helyreállítása. A felismerő alkalmazás mobiltelefonos prototípusának bemutatóján Karacs Kristóf egyetemi docens, a Magyar Bionikus Látásközpont programvezetője azt mondta, az alkalmazás várhatóan már jövőre letölthető lesz a www.lataskozpont.hu oldalról. Mint elmondta, a céljuk az, hogy egy olyan eszközt adjanak a látássérült emberek kezébe, amely segíti majd őket a hétköznapi életben, például utazásaik során vagy vásárlásoknál. A bankjegyfelismerő alkalmazással kapcsolatban kitért arra is, bár a papírpénzeket már vakbarát módon nyomtatják, a felismerést segítő domborjelek gyorsan lekopnak a bankjegyekről, így a vakok tapintással nem mindig tudják megkülönböztetni az egyforma nagyságú papírpénzeket.

2 thoughts on “Magyar bankjegy- és zebrafelismerő mobilalkalmazás készül

  1. A zebrát sokszor még én sem ismerem fel, pedig látok. Magyarországon a legtöbb zebra annyira le van kopva az aszfaltról, hogy életveszélyes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Új honlapon az NDK utolsó kormányának munkáját

pén ápr 10 , 2015
Új honlap mutatja be az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) első és utolsó demokratikusan megválasztott kormányát, amely 25 éve kezdődött rövid története során szinte naponta fogadott el új törvényt és elvezette az NDK-t Németország újraegyesítéséig. Az 1990 márciusában tartott demokratikus törvényhozási választás révén felállt Népi Kamara 1990. április 12-én nagy […]

Friss, ropogós