Új honlapon az NDK utolsó kormányának munkáját

ddrÚj honlap mutatja be az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) első és utolsó demokratikusan megválasztott kormányát, amely 25 éve kezdődött rövid története során szinte naponta fogadott el új törvényt és elvezette az NDK-t Németország újraegyesítéséig. Az 1990 márciusában tartott demokratikus törvényhozási választás révén felállt Népi Kamara 1990. április 12-én nagy többséggel – 265 igen szavazattal, 108 nem szavazat és kilenc tartózkodás mellett – megválasztotta miniszterelnöknek Lothar de Maiziere-t. A kormány 173 napig volt hivatalban, ez alatt 759 előterjesztést vitatott meg, és kidolgozott 164 törvényt és három államszerződést.

De Maiziere kormányának munkáját és az átmenet hónapjainak történetét a deutsche-einheit-1990.de cím alatt működő oldal mutatja be, egyelőre nagyjából száz eredeti dokumentum, kétszáz fényképfelvétel, ötven videó, egy sor interjú és egy időrendi áttekintés révén. A keletnémet diktatúra történetének feldolgozásával foglalkozó állami alapítvány (Bundesstiftung Aufarbeitung) által gondozott anyag folyamatosan bővül majd. A mobil eszközökön is olvasható honlap így áttekintést ad mind a 23 egykori minisztérium tevékenységéről, egyebek között a diktatúrában kisemmizettek kárpótlásáról és a privatizáció elindításáról, a politikai okokból elítéltek rehabilitálásáról, vagy éppen a felszámolt állambiztonsági hatóság (Stasi) iratanyagának kezeléséről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Terrorcselekmény a TV5 tévéadó elleni hackertámadás

pén ápr 10 , 2015
“Valódi terrorcselekménynek” nevezte Fleur Pellerin francia kulturális miniszter az egész világra sugárzó TV5Monde francia nyelvű tévéadó honlapjainak éjszaka történt meghackelését, és összes csatornája adásának megbénítását, amit az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalt magára. A tárcavezető Laurent Fabius külügyminiszterrel és Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel közösen délelőtt látogatást tett a televízió párizsi […]
hacker