Durva kibertámadás ért francia kormányzati szerveket

Anonymous SudanTöbb francia kormányszervet is „példátlan intenzitású” kibertámadás ért, amelyet oroszbarát hackerek vállaltak magukra.

Az AFP francia hírügynökség szerint a támadássorozatot több hackercsoport a Telegram közösségi oldalon vállalta magára, köztük az Oroszországot és az iszlamizmust támogató Anonymous Sudan. Ezen hackerek szerint „a masszív kibertámadás” a gazdasági, a kulturális és az energetikai átállásért felelős minisztériumokat, valamint a miniszterelnöki hivatalt és a francia polgári légiközlekedési hatóságot érintették. A támadások ugyanakkor „egyelőre nem tulajdoníthatók az oroszoknak” — mondta egy biztonsági forrás az AFP-nek. Egy másik biztonsági forrás szerint az Anonymous Sudan állítása azonban „hiteles”, míg egy harmadik biztonsági forrás óvatosságra intett.

„Tegnap este óta számos kormányzati szerv kibertámadások célpontja lett, amelyek példátlan intenzitásúak” — erősítette meg a francia miniszterelnöki hivatal, amely „válságstábot állított fel ellenintézkedések meghozatalára”. A tájékoztatás szerint számos minisztériumi szerv érintett, köztük a munkaügyi tárca is. „A támadások hatása jelenleg a legtöbb szervnél korlátozott, és a hozzáférés a kormányzati honlapokhoz helyreállt” — hangsúlyozta a miniszterelnöki hivatal. „A nyári párizsi olimpiai játékok előtt a június 9-i európai parlamenti választások jelentős célpontjai lesznek a külföldi manipulációnak” – figyelmeztetett szerdán Stéphane Bouillon nemzetvédelmi és biztonsági főigazgató.

A miniszterelnöknek alárendelt főigazgató március 29-re találkozóra hívta az európai parlamenti választásokon induló valamennyi francia politikai pártot, hogy tájékoztassa őket a hibrid fenyegetésekről, és megvitassa velük a „kibertámadásoknak, az információk manipulálásának és a választásokba történő külföldi beavatkozásoknak a veszélyeit”. Sébastien Lecornu védelmi miniszter az AFP birtokába jutott egyik belső feljegyzés szerint február 20-án szorgalmazta a „szabotázsok és kibertámadások” orosz fenyegetéseivel szemben a biztonsági intézkedések megerősítését, amelyek elsősorban a védelmi tárcát érintik.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

MI Rendelet: 13 milliárdos büntetés a vétkezőknek

sze márc 13 , 2024
ShareTweetPinShareAz Európai Parlament a mai napon elfogadta a mesterséges intelligencia (MI) szabályzásáról szóló uniós rendeletet. A várhatóan még idén tavasszal életbe lépő jogszabályt megszegő vállalatok a jövőben akár 35 millió eurós (több mint 13 milliárd forintos) büntetéssel is sújthatók lesznek. Amint az Európai Unió Tanácsa is formálisan jóváhagyja az MI […]
Baker McKenzie

És még ez is...