MI Rendelet: 13 milliárdos büntetés a vétkezőknek

Baker McKenzieAz Európai Parlament a mai napon elfogadta a mesterséges intelligencia (MI) szabályzásáról szóló uniós rendeletet. A várhatóan még idén tavasszal életbe lépő jogszabályt megszegő vállalatok a jövőben akár 35 millió eurós (több mint 13 milliárd forintos) büntetéssel is sújthatók lesznek.

Amint az Európai Unió Tanácsa is formálisan jóváhagyja az MI Rendeletet, az új uniós jogszabályt kihirdetik, és húsz nappal később hatályba is lép, azonban a legtöbb szabály két évvel később válik alkalmazandóvá. A világon ez az első átfogó, kifejezetten a mesterséges intelligencia fejlesztésére és használatára vonatkozó jogszabály, amelynek célja többek között az MI biztonságos működésének elősegítése és az egyének alapvető jogainak védelme. A rendelet kockázati alapú szabályozást vezet be az mesterséges intelligencia rendszerekre, ami bizonyos típusú MI-rendszerek használatát meg is tiltja, valamint a magas kockázatú MI-megoldásokra szigorú szabályokat vezet be.

Az MI Rendelettel kapcsolatos szabályszegéseket az illetékes hatóság a GDPR-nál is szigorúbb bírsággal büntetheti. Ennek következtében a bírság bizonyos esetekben elérheti akár a 35 millió eurót, vagy a jogsértő szervezet előző pénzügyi évében elért teljes éves világpiaci forgalmának hét százalékát kitevő összeget (attól függően, hogy melyik érték a magasabb a kettő közül).

„A mesterséges intelligencia rendszereket használó, illetve fejlesztő vállalkozásoknak érdemes időben elkezdeniük felmérni, hogy az MI Rendelet milyen hatással lehet a működésükre. Összetettebb, magasabb kockázatú rendszerek esetében kiemelt fontosságú, hogy a társaság egy átfogó és hatékony stratégiát dolgozzon ki arra, hogy milyen eszközökkel és határidőkkel felel meg az új jogszabályi követelményeknek” – állítják a Baker McKenzie Ügyvédi iroda szakértői.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Szélessáv.net már 10 Gbps feletti sebesség mérésére is képes

sze márc 13 , 2024
ShareTweetPinShareMegújult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) internetsebességet mérő oldala, a Szélessáv.net. Az oldal segítségével már tíz gigabit feletti sebességet is mérhetünk. 2023-ban a külső felhasználók csaknem kétmillió mérést végeztek el a független hatósági rendszeren. Évről évre nő az igény az internetsebesség szolgáltatóktól független, szakszerű mérésére. Az NMHH Szélessáv.net […]
speedtest

És még ez is...