Egyre nagyobb informatikushiányra számít az IVSZ

iskola osztályEgyre nagyobb informatikushiányra számít a képzési adatok alapján az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) – közölte a szervezet.

Szakértőik szerint az informatikai képzések népszerűsége az utóbbi két évben már nem nőtt olyan gyorsan, mint előtte, bár az informatikai alapszakokon a jelentkezések száma az átlagosnál kisebb mértékben csökkent. A kilátásokat súlyosbítja, hogy a mesterképzéseken 2015 óta idén először volt kevesebb a jelentkező, és a tanulmányaikat is sokan hagyják abba idő előtt, az alapszakokon tanulóknak körülbelül a fele – indokolták az előrejelzésüket. Az elemzések a felvételi követelmények szigorításával, az emelt szintű érettségi bevezetésével magyarázzák a jelentkezők számának csökkenését – tették hozzá, hangsúlyozva, hogy a matematika- és informatikatanári képzéseken kiváltképp súlyos a helyzet. Néhány év alatt ugyanis majdnem megfeleződött a jelentkezések száma, ráadásul a lemorzsolódási arány itt is jelentős – derül ki a közleményhez csatolt adatokból.

Az IVSZ már 2020-ban azt valószínűsítette, hogy legalább 15 ezer, de akár 26 ezer informatikus is hiányozhat a belföldi munkaerőpiacról rövid időn belül. Most azzal számolnak, hogy néhány év múlva ennél jóval nagyobb, akár 44 ezres hiány is kialakulhat. A szervezet a kedvezőtlen kilátások miatt sürgeti a döntéshozókat, hogy felsőoktatási reformokkal emeljék a végzettek arányát, és tegyenek többet az informatikai képzések népszerűsítéséért. Ösztöndíjprogram bevezetését is javasolják emellett, a nem informatikai szakokon pedig olyan képzéseket szorgalmaznak, amelyek a digitális átalakulással összefüggő technológiai, munkaszervezési, üzletfejlesztési kérdéseket mutatják be – olvasható az IVSZ közleményében.

-gj-Folytatólagosan félreértelmezi a szövetség a valóságot. Abban hinni, hogy bármilyen felsőoktatási reform megoldja a szövetség tagvállalatainak, és úgy általában az iparág munkaerőhiányát már-már bűn, hiszen ez a döntéshozók színtiszta becsapása. Amíg a közoktatást és különösen a matematika a fizika és az idegennyelv oktatását nem teszik rendbe, addig biztosan nem lesz elegendő informatikus. -gj-


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

New York: a wifi legyőzte a nyilvános telefonokat

csü máj 26 , 2022
Véget ért egy korszak New Yorkban: hétfőn távolították el a 7. sugárútról a metropolisz utolsó közterületen álló, nyilvános telefon fülkéjét. A telefonfülkék felszámolása a mobiltelefonok előretörése után, 2015-ben kezdődött New Yorkban. A helyüket a LinkNYC technológia vette át, amely egy digitális hirdetőtáblához hasonlít, és ingyenes, nagysebességű wifi-t kínál New York […]
New York nyilvános telefon

Friss, ropogós