Döntés született 5,7 milliárd forint állami támogatásról

Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM)Döntés született a technológiai startup cégek fejlesztését, inkubációját támogató, októberben meghirdetett Startup Factory pályázati programban.

Országszerte tizenkét technológiai inkubátor kapta meg a lehetőséget arra, hogy saját tőkéjét állami forrással kiegészítve fektethessen be általa kiválasztott ígéretes startupokba és azokat a tőkejuttatás mellett üzleti tudással is támogatva segítse a piaci sikerek elérésében — áll a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleményében. Az eredetileg ötmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett programra a minisztérium keretemelést biztosított, mert a vártnál több magas színvonalú, nemzetközileg is versenyképes pályázó adta be üzleti tervét. Konkrétan: a pályázati felhívásra a beadási határidőig 35 pályázat érkezett mintegy 18,7 milliárd forint finanszírozási igénnyel. Végül 5 746 303 200 forintot osztottak szét.

A 2013 óta negyedszer meghirdetett technológiai inkubátor program legfontosabb jellemzője, hogy az állami támogatás az igen nagy körültekintéssel kiválasztott magántulajdonú inkubátorokon keresztül jut el a startupokhoz, kiegészítve az állami forrást az inkubátor saját tőkebefektetésével. Mivel az inkubátor a saját tőkéjét is kockáztatja, ezért fontos érdeke, hogy olyan startupokat válasszon ki és fejlesszen, amelyek hosszabb távon jelentős sikerrel kecsegtetnek. Ezáltal -legalábbis a KIM közleménye szerint- az állami támogatás is a lehető legjobb helyre kerül.

Eddig csaknem kétszáz induló vállalkozás kapott finanszírozást

Az állami-magán társ-befektetési koncepcióra épülő program az úttörőnek számító izraeli, valamint az arra épülő finn és szingapúri programok adaptációját jelenti, amit az értékelések, illetve a hazai startup világ szakértőitől beérkezett vélemények alapján folyamatosan fejlesztenek. A mostani döntéssel a korábbi programokban legsikeresebben működő inkubátorok lehetőséget kaptak tevékenységük folytatására, a felhalmozott inkubációs tudás és tapasztalat további hasznosítására. A régiek mellett öt olyan csapatot is kiválasztottak, akik rendelkeztek korai fázisú befektetési tapasztalattal, de eddig nem részesültek állami forrásból. A beadott projekteket a pályázati anyagok feldolgozása után személyes szakmai prezentációk alapján véleményezte és rangsorolta a nemzetközi szakértőkkel is megerősített Inkubációs Értékelő Testület – ismertette a minisztérium.

Szabados Zsuzsa, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese kijelentette, hogy a hazai startup ökoszisztéma fejlődésének előmozdítására már eddig is a társbefektetésen alapuló, a tőkét tudással kombináló Startup Factory program bizonyult a leghatékonyabb állami eszköznek. Hozzátette, a mostani felhívás újdonsága, hogy az ágazati specializációjú inkubátorok (biotechnológia, környezeti technológiák) olyan feltételekkel pályázhattak, ami figyelembe veszi ezen fontos területek nagyobb befektetést és hosszabb inkubációt igénylő jellegzetességeit. A Startup Factory programokban eddig csaknem kétszáz induló vállalkozás kapott finanszírozást, és közülük mintegy kilencven jutott további befektetésekhez, zömmel magán forrásból. Tíz fölött van azon startupok száma, amelyek már külföldi befektetéshez jutottak, továbbá összesített árbevételük meghaladja a tízmilliárd forintot – közölte a KIM.

A 2023-1.1.3-STARTUP pályázat nyertes projektjei


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Elő a kézitávcsövekkel! Nyakunkon a Hold - Fiastyúk találka

szo jan 20 , 2024
Szoros közelségbe kerül a dagadó Hold és a Fiastyúk csillaghalmaza szombaton este – hívja fel a figyelmet a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Szombaton a Hold a Fiastyúk csillaghalmazától körülbelül két fokos távolságban fog végigmasírozni az égen, alkonyattól egészen hajnali három óráig – olvasható a közleményben. Ebben az esztendőben öt alkalommal is meg […]
A Hold és a Fiastyúk

És még ez is...