Neumann János emlékére rendeznek elektrográfiai kiállítást

Neumann JánosNeumann János születésének 120. évfordulója alkalmából rendez kiállítást a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET).

A MET a Neumann János Számítógéptudományi Társaság kérésére vesz részt az évfordulós programban. A Neumann 120 – Hommage a Neumann János című kiállítássorozat, amelynek első állomása április 23-ig látható a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban, a matematikus hatásáról szól, és arról, hogy mit jelent a számítógép a kortárs képzőművészetnek – mondta Haász Ágnes, a MET elnöke, a kiállítás egyik kurátora.

Hozzátette, a kiállításra a 84 tagú társaság 70 művésze jelentkezett 105 alkotással, amelyekből a sorozat egy-egy bemutatóján láthat válogatást a közönség. Az alkotások között digitális nyomatok mellett lesznek videók, fényinstallációk, fényobjektek és térbeli installációk is. A művekben közös, hogy a tervezésben, megformálásban szerepe van a számítógépnek, a digitális effektusoknak.

Szavai szerint az elektrográfiai művek reflektálnak Neumann egyéniségére, tudományos munkásságának hatását tükrözik. Többen az arcképét dolgozták fel, mások áttételesen fejezik ki azt a hatást, amelyet a számítógép megjelenése adott a modern képzőművészet számára. „A képzőművészet óriási szabadságot kapott a számítógép használatával. Azt szeretnénk megmutatni, hogy a számítógép segítségével lehet mély érzésű dolgokat is felmutatni” – mondta a MET elnöke.

A kiállításra érkezett anyagból a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Madách téren óriásposztereken mutatják be 25 művész alkotását. A következő tárlat a budapesti A22 Galériában lesz, Egerben a Kepes Intézetben nagyobb lélegzetű kiállítást rendeznek augusztus végéig, majd a szegedi Agórában és Győrben, a Városi Művészeti Múzeumban terveznek bemutatót.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az iBanFirst megkapta az MNB engedélyét

csü márc 23 , 2023
Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét. Az IBANFIRST S.A. Magyarországi Fióktelepe ezentúl helyben nyújt támogatást magyar üzleti ügyfelei számára: több mint harminc devizanemben tranzakciókat, illetve devizakockázat-kezelést. A fintechszolgáltató prognózisa szerint a magyar vállalatok nemzetközi tranzakcióinak értéke az év […]
Magyar Nemzeti Bank

És még ez is...