Az iparosodó Anglia igazi vadász sztárja

falatozoo.huAz angol iparosodás időszakában indult az egyik legkisebb kutyafajtának a máig tartó karrierje. A városokba özönlöttek a munkát kereső emberek, és ahogy nagyobb és nagyobb lett a tömeg, bizony az utcákat és a házakat elözönlötték a kisebb-nagyobb rágcsálók is. Valamit ki kellett találni a koszos utcák patkányinváziója ellen.

A ma is vakmerő és fáradhatatlan yorkshire terrierek ősei, a kihalt Clydesdale és Skye Terrier, a Malteser és az angol terrier és a Tan Toy terrier bizony ezekben az időkben nagy segítséget jelentettek. Észak-Angliában, Yorkshire grófságban kezdtek hozzá a tenyésztéséhez. 1886-tól önálló kutyafajta.

A félreismert harcos

A Falatozoo.hu állateledel webáruház kutyatápjai között a kis yorkshire terrierek számára is számos minőségi eleség megtalálható, amellyel minden gondos kutyagazda biztosíthatja e néha tökéletesen félreértett „masnis öleb” napi táplálását. Egy felnőtt kutyusnak naponta 100 gramm húsra van szüksége ahhoz, hogy egészséges legyen. Száraz vagy nedves táppal, de akár nyers hússal is lehet ezt biztosítani. Persze a nyers sertéshús kivételével. A lényeg azonban a minőségen van és a gabonafélék, a cukor és a tartósítószerek kerülésén.

Sokan még ma is azt hiszik a yorkikról, hogy igazi kis cukorfalatok – na, persze előfordulnak ilyen időszakok is –, és nem is gondolják, hogy mennyi önérzet és terrier szenvedély szorult ezekbe a magabiztos kis harcosokba. Gyakran felöltöztetik őket mindenféle ruhácskákba és csinos szalagot tűznek selymes és szép frizurájukba. Ám hajlamos elfeledkezni a termetéről és nekimegy még a legnagyobb fajtáknak is, ha például a területét vagy a gazdáját akarja megvédeni. Pont emiatt kiváló jelzésre és őrzésre.

A yorkshire terrierek ápolása

Aki már simogatott yorkshire terrier kutyát, az tapasztalhatta, mennyire hosszú, sima és finom a szőre. Hogy ez ilyen selymes is maradjon sokáig, bizony sokat érdemes vele foglalkozni. Naponta át kell fésülni a bundáját, és ez igényel bizonyos fajta tapasztalatot. Ha már a kölyköt hozzászoktatják ehhez, később semmi problémát nem okoz majd a napi toalett elvégzése. Gyakrabban kell fürdetni, mint más fajtákat. Mivel nem vedlik, a szőrzetüktől időszakosan meg kell őket szabadítani. Ezt egy kutyakozmetikában gond nélkül elvégzik. Bár terrier fajta, így imád a szabadban szaladgálni és ásni is, a karmokat vágni kell havonta és a fogakat speciális kutyafogkrémmel vagy fogtisztító rágcsával kell tisztává tenni.

Aktív és mozgékony

Ez a nagyon hűséges és könnyen tanuló kutyus remekül tud alkalmazkodni a család napi rutinjához. Mivel a legkisebb kutyafajta, igazán könnyedén vihető bárhova. Vadász múltja miatt azonban érdemes naponta jól lefárasztani. Kiváló számára az agility, a flyball vagy akár még a vadász- és keresőjáték programok is, de soha nem hagyna ki egy jó kis ásást sem. A yorkshire terrierben okos, éber és odaadó társra találhat minden kutyabarát.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hűtött mentes élelmiszerek étrendváltóknak és egészségtudatosoknak

pén nov 18 , 2022
ShareTweetPinShareNapjainkban egyre nagyobb a kereslet a mentes élelmiszerek iránt, különösen az ételallergiával küzdők, és az egészségtudatosabb étrendet preferálók körében. A jó hír, hogy bőséges választék áll rendelkezésünkre, így könnyen megoldható ezen alapanyagok, és termékek beszerzése. Milyen esetekben javasoltak mentes élelmiszerek? Ételintoleranciával küzdőknek nagy segítséget jelentenek, hiszen általuk egy változatos étrend […]
mamavita.com

És még ez is...