3D-nyomtatással cserélnék le a gipszelést

rontgenVastag gipsz helyett 3D-s technológiával rögzíthetik a töréseket egy magyar informatikus ötletének köszönhetően, aki finanszírozót keres a megvalósításhoz – írta meg egy országos napilap. A cikk szerint Molnár Miklós egy szoftver segítségével tizenkét óra alatt nyomtatta ki a csuklójára megfelelő szorítót. A projektben az új rögzítés tesztelésére a fővárosi baleseti központ mellett a kecskeméti megyei kórház és a szegedi egyetem traumatológiája is részt venne. A programhoz az uniós kutatás-fejlesztési pályázaton szeretnének pénzt nyerni.

Az előzetes számítások szerint egy kisebb 3D-s csuklórögzítő ára tízezer, egy nagyobb, bokarögzítő 15-20 ezer forintba kerülhet. Tóth Ferenc, a Péterfy Sándor utcai Kórház rendelőintézet és Baleseti Központ igazgatóhelyettes főorvosa, aki Molnárral együtt dolgozik a projekten azt mondta, a végtagszkennelés után néhány óra alatt elkészíthető az eszköz, amelyet akár hónapokig is lehet viselni. Súlya mindössze ötven gramm, de masszívabb és tartósabb, mint a most használt gipsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Félsiker az Uber indulása Kolozsváron

hét aug 15 , 2016
Pozsony után Kolozsvár a második város, ahol magyarok élnek és elérhetik az Ubert. Néhány napja ugyanis elindult az UberX szolgáltatás Kolozsváron. Az első utas Tudor Giurgiu filmrendező, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) igazgatója volt. Azok számára, akik még nem próbálták ki a szolgáltatást, az első út közel 3000 forintig (negyven […]

És még ez is...