Cseh: Itt az idő a fellépésre a médiaszabadság elleni támadással szemben

Vera JourováAz Európai Unió új médiaszabályozása révén keretet teremt arra, hogy az államok ne szólhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe, hogy az újságírókat ne lehessen megfenyegetni, valamint, hogy egyetlen média se válhasson egyetlen kormány kizárólagos információs csatornájává – jelentette ki Vera Jourová.

Az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa az Európai Parlament plenáris ülésének a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról szóló jogszabályról folytatott vitáján hangsúlyozta: az uniós bizottság célja új keretek megteremtése a média számára, hogy az európai demokrácia erős pillérévé váljon. „A média nem lehet csupán üzlet a belső piacon. A média demokráciára gyakorolt szerepe ennél sokkal fontosabb” – fogalmazott.

Közölte, az Európai Bizottság első ízben fekteti le jogszabályban, hogy az államok ne folyhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe, hogy az újságírókat ne lehessen megfenyegetni, valamint, hogy egyetlen média se válhasson egyetlen kormány kizárólagos információs csatornájává. A jogszabály továbbá a médiumokat arra ösztönzi, hogy az összeférhetetlenségeket hozzák nyilvánosságra és tegyenek lépéseket saját függetlenségükért. „Az etikus normák betartását és az önszabályozást bátorítjuk, valamint erősíteni próbáljuk a nemzeti médiaszabályozók szerepét a médiaszolgáltatásokat felügyelő testület létrehozásával” – fogalmazott.

Továbbá erősítenék a szolidaritást az orosz propaganda ellen

Az uniós biztos elmondta: az EU továbbá erősíteni szeretné a koordinációt és a szolidaritást az olyan jelentős fenyegetésekkel szemben, mint amilyet például az orosz propaganda jelent. Emellett iránymutatásokkal kívánja segíteni a tagállamokat, hogy nemzeti intézkedések révén tegyenek a médiakoncentráció elkerülésére. Javaslatot tesz továbbá arra is, hogy a médiatartalmakat miként moderálhatják az online platformok. Az új jogszabály tehát tovább szeretné növelni az újságírók védelmét és a médiapiacok átláthatóságát – tette hozzá beszédében Jourová.

Cseh Katalin európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy az újságokban mára Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök által elért eredményekről lehet csak olvasni, illetve arról „olyan, teljesen abszurd” állításokról, melyek szerint Brüsszel nemváltoztató műtéteket kínál a gyermekek számára. Kiemelte továbbá: a magyar média nagy része egy kézbe került Magyarországon. „Itt az ideje annak, hogy az Európai Unió fellépjen a médiaszabadság elleni támadással szemben”.

Hangoztatta: az EU új jogszabálya a helyes irányba tett lépést jelent, hiszen a médiapiac koncentrációjának problémájával foglalkozik, továbbá az állami reklámok ötven százalékos felső határának megszabásával alapjaiban változtathatja meg a kialakult helyzetet. Európai szintű szabályozásra van szükség, hogy egyenlő előírások vonatkozzanak minden médiapiaci szereplőre – tette hozzá felszólalásában Cseh.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Felkészítenék az internet veszélyeire a szerencsejátékosokat és a felhasználókat

pén okt 6 , 2023
ShareTweetPinShareA Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) és a Szerencsejáték Zrt. októberben együtt készíti fel a szerencsejátékosokat és felhasználókat az internet veszélyeire. Az SZTFH azt közlése szerint , a kiberbiztonsági tudatosítást előtérbe helyező és azt célként meghatározó Európai Kiberbiztonsági Hónap nemzetközi eseménysorozat idei mottója: „Be Smarter Than a Hacker!”, #BeSmarterThanAHacker, azaz […]
Totó szelvény

És még ez is...