Az EP rendeletet fogadott el az egységes piacon zajló verseny szabályozására

Europai ParlamentAz Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén rendeletet fogadott el az egységes piacon zajló verseny szabályozására.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén 598 szavazattal, öt ellenszavazat és kilenc tartózkodás mellett elfogadott új rendelet értelmében az európai vállalatoknak akkor kell értesítenie az Európai Bizottságot a tervezett fúziókról és felvásárlásokról, ha az érintett felek bármelyike legalább 500 millió eurós forgalmat bonyolít az unióban és a külföldi pénzügyi hozzájárulás mértéke meghaladja az ötvenmillió eurót.

Az új szabályozás felhatalmazza az uniós bizottságot, hogy megvizsgálja az EU-n kívüli állami szervek által az unióban tevékenykedő vállalatoknak nyújtott támogatásokat. Ha úgy találja, hogy azok piactorzító hatásúak, akkor jogorvoslati intézkedéseket vezethet be, így megakadályozhatja, hogy a például kamatmentes hitellel, a költségeknél alacsonyabb áron nyújtott finanszírozással, kedvezményes adózással vagy közvetlen állami támogatással segített vállalatok uniós versenytársaiknál kedvezőbb ajánlatot nyújthassanak be uniós közbeszerzéseken, vagy fúziók és felvásárlások esetén. Akkor is megvizsgálja a közbeszerzéseken indulókat, ha a közbeszerzés értéke legalább 250 millió euró.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Munkacsoport-alapításban mindig erősek voltunk

ked nov 15 , 2022
A Fogyasztóvédelmi Kerekasztal hétfői ülésén Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke kezdeményezte a gyermekeket érintő fogyasztóvédelmi, valamint a közérdekű keresetindítással összefüggő munkacsoport létrehozását – közölte a GVH. A versenyhatóság emlékeztetett: a kerekasztal július 18-án alakult az Igazságügyi Minisztérium égisze alatt, azzal a céllal, hogy aktuális fogyasztóvédelmi problémák megvitatásával, konkrét […]
Rigó Csaba Balázs GVH