A nyugdíj előtakarékossági számla öröklése: a legfontosabb kérdések

szerződésA nyugdíj előtakarékossági számla azaz a NYESZ a harmadik leismertebb nyugdíj előtakarékossági formának számít. Kevesen választják az önkéntes magánnyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás mellett, azonban akik a NYESZ keretén belül gondoltak a jövőjükre azok számára is felmerülhet a kérdés, hogy mi történik majd a számlájukkal a haláluk után? Ennek járunk most utána.

Sajnos nem mindenki éri meg a nyugdíjas életkort, hiába gondoskodott a jövőjéről. Ilyenkor a nyugdíj előtakarékossági számla esetén a számlán található összeg is úgy öröklődik, ahogyan egy bankszámla kapcsán, azonban van pár részlet amiről érdemes tudni az örökösöknek.

Mi is az a NYESZ pontosan?

Érdemes előzetesen pár rövid mondatban összefoglalni, hogy a nyugdíj előtakarékossági számla mi is pontosan. Hiszen talán ez az a konstrukció, amit a legkevesebben ismernek. A NYESZ tulajdonképpen egy olyan megtakarítási számla, ahol a magunk pénzügyi menedzserei lehetünk. Nem pénzügyi szakemberekre bízott megoldásokról van szó, hanem a számla megnyitása után mi magunk vagyunk azok, akik rendelkezünk az értékpapírok felett. Mit jelent ez pontosan? Lényegében azt, hogy minden pénzügyi mozdulatot és menedzselést mi magunk csinálunk. Mi választjuk ki a megfelelő értékpapírokat, vagy épp a megfelelő időben váltjuk át azokat, valamint a valutaváltásnál is mi magunk intézkedünk. Ezért ez a nyugdíjmegtakarítási forma leginkább azoknak ajánlott, akik rendelkeznek pénzügyi tapasztalatokkal. Pont ez az oka annak, hogy viszonylag kevesen is választják, leginkább olyan pénzügyi szakemberek megtakarítási formája ez, akiknek egyébként is erről szól a szakmájuk. Ők szoktak nyitni általában nyugdijmegtakarítási számlát.

Miért éri meg NYESZ számlát nyitni?

A nyugdíj előtakarékossági számlának több előnye van. Az egyik ezek közül az, hogy jóval nagyobb hozamokat érhetünk el, mint a nyugdíjbiztosítás, vagy az önkéntes magánnyugíjpénztár esetében. Miért? Ez több részből áll. Először mindkét megtakarítási formát pénzügyi szakemberek menedzselik, akiknek a díját a befizetéskor szintén meg kell fizetnünk. Azaz például egy önkéntes nyugdíjpénztár esetében a tagdíj ezt is tartalmazza. A NYESZ esetében ilyen nincs, hiszen mindent mi magunk bonyolítunk le. A másik két típusnál ráadásul olyan megkötéseket kell betartanunk amelyeket a nyugdíj előtakarékossági számlánál nem. Itt ugyanis mi határozzuk meg, hogy mikor és mennyit fizetünk be a számlánkra és ebből gazdálkodunk az általunk megvásárol értékpapírok esetén. Pontosan emiatt az egyik legköltséghatékonyabb megtakarításnak számít, rendkívül olcsó fenntartással. A hátrányai egyedül kizárólag az hogy szakértelmet kíván, hiszen gyakorlatilag kapunk egy teljes kezelőfelületet arra, hogy saját magunk végezzük el a pénzügyi szakemberek munkáját. Pontosabban azokat a befektetési lépéseket, amelyek például a nyugdíjbiztosításnál, vagy az önkéntes magánnyugdíjpénztár esetében megtesznek helyettünk.

Hogyan zajlik a NYESZ öröklése?

A nyugdíj-előtakarékossági számlánál – az önkéntes nyugdíjpénztárral ellentétben – nincs lehetőség kedvezményezett megjelölésére (forrás: grantis.hu). A jog szerinti örökös kapja automatikusan a számlát, pontosabban annak tartalmát. Ellenben a nyugdíjbiztosítással és az önkéntes magánnyugdíjpénztárral ahol konkretizálva nevezhetjük meg az örököst, itt erre nincs lehetőség. Ebből a szempontból a másik két konstrukció sokkal rugalmasabb. A NYESZ öröklése pontosan úgy zajlik, ahogyan például egy bankszámla esetén. Ott az elhunyt bankszámlájának tartalmát automatikusan a hivatalos örökös kapja meg, aki a nyugdíj előtakarékossági számla esetében kérheti az összeg teljes kifizetését, de a megtakarítás átvezetését is a saját NYESZ számlájára. Viszont ahogyan már szó volt róla, nem lehet megjelölni külön örököst, tehát nagy eséllyel az ilyen számlák a kezelő elhunytával megszűnnek és a tartalma öröklődik kizárólag. Azonban a hagyatéki eljárás keretén belül többféle opciót lehet kérni a NYESZ kapcsán. Az egyik ebből az, hogy az elhunyt által megvásárolt értékpapírokat eladják, és az örökös megkapja annak értékét, vagy átvezethetik az értékpapírokat az örökös saját számlájára. Ezen túl az örökös kérheti az egy összegben való kifizetést és átutalást is. Ilyenkor minden az elhunyt által kezelt pénzeszköz értékesítésre kerül. Ez általában minden öröklött pénzforgalmi számlánál, vagy pénzügyi befektetésnél hasonlóan történhet. Azt is tudnunk kell ilyenkor, hogy az adójóváírás viszont nem öröklődik, továbbá hozam esetén 15 százalékos kamatadó fizetésére vagyunk kötelezettek. S ha már itt járunk, érdemes még arról a költségről is beszélnünk, ami az egyenes ági örökösök kivételével más örökösöknél az illetékfizetést illeti. Vagyis ha az egyenes ági öröklődés nem áll fenn, akkor ugyanúgy illetékköteles a NYESZ értékének kifizetése az örökös számára, ahogy más ingatlan, vagy ingóság esetében hagyatéki eljárás keretén belül ez történne. Ennek összege 18 százalék.

Hogyan választhatunk öröklés esetén?

Az örökös a számlához csak a hagyatéki tárgyalás lezárása után juthat hozzá, ez pont elég idő arra, hogy az örökös dönteni tudjon, megtartsa – e és esetleg egy saját NYESZ számlát nyitva továbbvigye az értékpapírok kezelését, vagy felbontsa és kifizessék számára a hozamokat, illetve az értékpapír eladásokból származó összegeket. Hogyan döntsünk? Ha szeretnénk a pénzügyi kezelésével foglalkozni, netán értünk hozzá vagy szeretnénk azt elsajátítani, akkor érdemes nyitni egy saját nyugdíj előtakarékossági számlát és kérni az átvezetést. Ebben az esetben szinte garantáltan szép hozamokat érhetünk el a nyugdíjas éveinkre. Viszont ha nem szeretnénk ezzel foglalkozni, akkor kérjük a teljes kifizetést. Érdemes átgondolni alaposan a döntést, hiszen ha olyan NYESZ számlát öröklünk, amely nyereséges és jelentős hozammal működött, akkor van értelme továbbvinni azt.

Összegzés

A nyugdíj előtakarékossági számla öröklése tehát kötött. A nyugdíjbiztosítás és az önkéntes magánnyugdíjpénztárnál megadhatjuk az örököst viszont a NYESZ estében csak és kizárólag azok lehetnek az örökösök, akik egyébként is hivatalos örökölnék az elhunyt hagyatékát. Az örökösöket ezért a szokott módon a hagyatéki eljárás keretén belül jelölik meg, majd az ingóságokkal és a ingatlanokkal együtt a nyugdíj előtakarékossági számlát is hasonlóan kezelve járnak el. Ez ad némi kötöttséget, valamint ugyanúgy érvényes rá az illeték fizetés – ha nem egyenes ági örökösökről van szó. Továbbá ha a számla hozam nyereséget tartalmaz, akkor szintén fizetni kell utána egy egyszeri 15 százalékos adót. A megkötöttség mellett azonban van választási lehetőségünk is. Folytathatjuk az értékpapírokkal való kereskedést, és gyűjthetjük az hozamát a számlánkra vagy teljesen kérhetjük a nyereség kifizetését, az értékpapírok eladásával együtt. Ebben az esetben természetesen az örökölt nyugdíj előtakarékossági számla megszűnik, viszont a pénzünkhöz belőle csak a hagyatéki tárgyalás lezárása után fogunk jutni. Összességében elmondható, hogy a számla továbbvitele leginkább azoknak ajánlott, akik rendelkeznek némi pénzügyi tapasztalattal, vagy szeretnék azt megtanulni és maguk menedzselni a megtakarításaikat, az értékpapírok vételétől kezdve a tőzsdézésig, vagy a valuta átváltásokig és eladásokig. Akik ezzel nem szeretnének „bajlódni”, vagy nem értenek igazán ehhez a területhez, azoknak viszont inkább a hozam kivétele, az értékpapírok eladása és a számláról van teljes összeg kiemelése lesz a megfelelő megoldás.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Itt a Disney+ magyarországi tartalomkínálata 

szo jún 11 , 2022
ShareTweetPinShareTöbb mint 900 filmmel, 800 sorozattal és 150 exkluzív, saját gyártású alkotással készül a Disney+ a magyarországi indulásra. Az előfizetők már a június 14-ei indulástól megnézhetik a „Boba Fett könyve” és „A mandalóri” mindkét évadát. Emellett a Disney+ lesz az otthona a teljes Skywalker-szagának, hiszen a Star Wars mind a […]
Dart Vader nagyúr

És még ez is...