Egyre több digitális corvinamásolat érhető el

Rózsa Dávid, az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) főigazgatójaAz elmúlt évben több mint félszáz corvina digitális másolatát sikerült megkapnia az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK), amelyek hamarosan elérhetőek lesznek a corvina.hu-n.

Rózsa Dávid, a könyvtár főigazgatója szerint az OSZK mindig is fontos feladatának tekintette Hunyadi Mátyás szellemi öröksége, a Corvina könyvtár emlékezetének ápolását, és húsz évvel ezelőtt elindította a világ könyvtáraiban őrzött corvinák szisztematikus, részletes újrafeldolgozását. Az OSZK célja a Corvina könyvtár virtuális újraegyesítése – hangsúlyozta, hozzátéve: ennek fontos része a corvina.hu, ahol az összes fennmaradt kódex egy helyen elérhető lesz.

Elmondta, hogy becslések szerint a teljes középkori magyar kódexállomány nagyjából 55 ezer kódexből állt, amelynek csak töredéke maradt fent. Maga a Corvina könyvtár több mint kétezer kötetből állt és ennek több mint tíz százaléka maradt fenn a történelem viharai során. Ennek az állománynak a negyede található ma Magyarországon, háromnegyede pedig külföldön. Jelenleg 15 ország több mint 50 intézményében őriznek corvinákat. A legnagyobb gyűjteménye Olaszországnak van, ahol 61 kódex található. Ezt követi Magyarország, ahol öt közgyűjtemény ötvenöt corvinát őriz, ebből harminchetet az OSZK.

A főigazgató beszámolt arról, hogy a projekt keretében 2022-ben tizennégy ország negyvennégy gyűjteményét keresték meg, hogy digitalizálja corvináit, illetve engedélyezze a nemzeti könyvtár számára már digitalizált corvinái közzétételét. Ennek eredményeként az elmúlt évben több mint félszáz új corvina digitális másolatát sikerült megkapnia az OSZK-nak. A már feldolgozott és a honlapon elérhető tételek között vannak olyanok, amelyek sehol máshol nem érhetőek el a világhálón. Ilyen például a veronai biblioteca Capitolaréban őrzött három corvina és a nürnbergi kódex.

Zsupán Edina, az OSZK Fragmenta et Codices KutatócsoportAz eseményen a digitálisan elérhető corvinákat, valamint a szolgáltatást Zsupán Edina, az ELKH-OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport tagja mutatta be. Elmondta, hogy a beszerzett digitális kódexek OSZK-beli feldolgozása folyamatos, amit részben technikai, részben pedig tartalmi előkészítést jelent. A honlapra felkerülő kódexeket tömör, információgazdag, kétnyelvű tartalmi leírással látják el, amely sok esetben az alapadatok mellett gazdag kötésleírást is tartalmaz.

A corvinahonlapon az OSZK-ban található corvinák mellett a másik négy magyarországi gyűjteményben őrzött 18 corvina teljes képállománya is elérhető. A holnap 2018-as elkészültekor a hazai gyűjtemények mellett a wolfenbütteli Herzog August Bibliothek is engedélyezte az ott őrzött kilenc corvina közzétételét. A tavaly megszerzett több mint ötven corvinából már 11 firenzei és a nürnbergi kódex digitális másolata is elérhető a honlapon.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Öldöklő verseny: Egyre szűkülnek az időablakok

vas ápr 16 , 2023
A DODO szakértői szerint az időablakok egyre látványosabb szűkülésére érdemes számítani, s a piaci verseny szempontjából döntő jelentősége lesz annak, hogy a különböző webshopok milyen mértékben képesek ezzel lépést tartani. Az ütemezett kézbesítés javítja a logisztikai műveletek hatékonyságát és koordinációját, mivel lehetővé teszi az ügyfelek, fuvarozók és beszállítók számára, hogy […]
DoDo Logisztika

És még ez is...