A kárpit életed kísérője és ne kísértője legyen

dodo.huAhol bútorok elhelyezéséről van szó, érdemes figyelni minden egyes darabnak a többi berendezési tárggyal való összhangjára. Ennek hangsúlyos eleme a színek, anyagok és minták harmóniája az egyes helyiségekben, de meg kell említeni magán a bútordarabokon használt kárpitokat is. Lényegesek, mert az általuk teremtett hangulat mindenkinek a kedvét jelentősen befolyásolja.

Igazán ütős tud lenni

A DODO minőségi kárpitozású ülőbútoraiban nem fogsz csalódni. Nagyon sokféle anyagú, mintázatú és kopásállóságú darab közül válogathatsz a weboldalukon vagy a bemutatótermükben is. A megfelelő bútorkárpit kiválasztása nem minden esetben egyszerű, de pár szempont figyelembevételével azért megugorható ez a feladat is. Legyen szó egy új kárpitozott bútorról vagy egy régebbi darabon az elhasználódott anyag kicseréléséről, érdemes a témát előzetesen alaposabban körüljárni, mert a kárpit hosszú ideig életed kísérője lesz, minden nap látod és használod. Fontos, hogy illeszkedjen hozzád is és a lakásod stílusához is. Nem árt, ha kifejezi az ízlésedet, a személyiségedet, kreativitásodat, és emellett még kényelmes, praktikus és szerethető is.

Gondold át, hogy mi hova illik!

Igazán gazdag a kárpitanyagok kínálata. Az egyetlen, ami mosható, vasalható, nem pelyhesedik, jól ellenáll a foltoknak, sérüléseknek, kopásálló és tartós, valamint víz- és tűzálló is, az a a csiszolt bőrhöz hasonló alcantara. Rendkívüli anyag, de az ára is ehhez mérten rendkívül magas. Csak nagyon drága bútorok és járművek kárpitozására használják.

Érdemes a természetes alapanyagú bútorkárpitokkal – gyapjú, pamut vagy hernyóselyem – óvatosnak lenned, mert ezek ugyan tartósak és nem egykönnyen fakulnak ki, ám rettenetesen érzékenyek a foltokra és a szennyeződésekre.

Ha a legmegfelelőbb bútorszövetet keresed a nagyobb forgalmú terekbe, mint a nappali vagy az étkező, tartós textileket válassz! A kevésbé igénybevett bútorokhoz – fejtámlák, hálószobai kanapé – pedig már esetleg engedhetsz a kísértésnek.

Szövetjellemzők

A tartós bútorszövetek között az akril műszálból készültek könnyen tisztíthatók, tartják a színüket és az erős igénybevételt is jól viselik. Magas a kopásállósága a nylonnak is, a polyesteré már közepes. A len textilek erősek és légáteresztők, de a szennyeződéseket nem jól viselik, erős igénybevételhez nem szerencsés választás. A műselyem vagy viszkóz anyagok nem tartósak, viszont más szálakkal keverve lágy puhaságot adnak a szövetnek. A selyem mindennapi használatra alkalmatlan, de díszítésre kiváló. A pamut megfizethető és kényelmes, de könnyen fakulhat. A gyapjú kellemes és jó minőségű anyag, de a szennyeződésekkel szemben nem ellenálló. A műbőrök és textilbőrök esetében az olcsóbbakat kerüld, hamar repedezhetnek, sérülékenyek és karcolódnak. Csak a nagy kopásállóságú darabokban bízz, ezek tényleg bírják a gyűrődést.

Jó kárpitkeresést, izgalmas móka!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tökéletes orsók horgászathoz

hét márc 13 , 2023
ShareTweetPinShareAki szeret horgászni, az valószínűleg találkozott már az orsó fogalmával. Ez az eszköz arra szolgál, hogy a segítségével megfeszítsük a zsinórt, majd kihúzzuk a halat a vízből. Ennek a kelléknek is több fajtája van, mai cikkünkben ezeket ismerheted meg. Elsőfékes verziók Elsőként az úgynevezett elsőfékes változatokról ejtenénk pár szót. Ezek […]
halcapone.hu

És még ez is...