Az AMD chipgyártó sem Magyarországon fektet be

AMD processzorAz amerikai Advanced Micro Devices (AMD) chipgyártó azt közölte, hogy a következő öt évben mintegy 400 millió dollárt fektet be Indiában, és legnagyobb tervezőközpontját a bengalurui technológiai központban építi fel.

Az AMD bejelentését Mark Papermaster technológiai vezérigazgató tette egy Indiában megrendezett konferencián, amelyen mások mellett előadott Young Liu, a Foxconn elnöke és Sanjay Mehrotra, a Micron vezérigazgatója. Az AMD közölte, hogy az év végéig megnyitja új tervezőközpontját Bengaluruban, és öt éven belül háromezer új mérnöki állást hoz létre. „Indiai részlegeink továbbra is kulcsszerepet fognak játszani a nagy teljesítményű és adaptív megoldások szállításában, amelyek világszerte támogatják az AMD ügyfeleit” – mondta Papermaster.

Az AMD-nek ez a tizedik irodája Indiában, ahol már több mint 6500 alkalmazottja van. A Santa Clara-i, kaliforniai székhelyű cég egy mesterséges intelligencia chipen is dolgozik, amellyel fel kívánják venni a versenyt a piacvezető Nvidiával. A legnagyobb rivális Intellel ellentétben az AMD az általa tervezett chipek gyártását harmadik féltől származó gyártókhoz, például a tajvani TSMC-hez szervezi ki.

A TSMC és a dél-koreai Samsung a chipgyártók azon kisszámú elitjébe tartozik, amelyek világszerte elsajátították a csúcstechnológiás chipgyártást, egy olyan technológiát, amelyért most sok nemzet verseng, hogy elkerüljék az ellátási láncban bekövetkező sokkokat, mint amilyenekkel a világjárvány idején kellett szembenézniük.

India 2021-ben tízmilliárd dolláros ösztönző programot indított a chipágazat számára, de a terv megfenekleni látszott, mivel eddig egyetlen vállalatnak sem sikerült engedélyt kapnia egy gyártóüzem létesítésére — írja a Reuters. Ehhez képest -a fentieken kívül- az indiai beruházások között szerepel még az Applied Materials amerikai chipgyártó 400 millió dolláros, többéves terve egy mérnöki központ létrehozására júniusban, valamint a Micron chipgyártó vállalat 825 millió dolláros beruházása egy gudzsaráti félvezető tesztelő és csomagoló gyáregységbe.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mesterséges intelligencia segítségével hallgattak le delfineket

hét júl 31 , 2023
ShareTweetPinShareTudósok mesterséges intelligencia (MI) felhasználásával hallgatták a torkolati és rózsaszín folyami delfinek hangját. A Nature magazin híre szerint a Katalóniai Műszaki Egyetem és a Mamiraua Fenntartható Fejlődés Intézete két amazonasi delfinfaj mozgását monitorozta, amelynek során egy mesterséges neurális hálózattal vizsgálták a delfinek kommunikációját. A Brazília északi részén található Mamiraua-rezervátumban a […]
folyami delfinek

És még ez is...